by Katarzyna Anders

Wiejskie ciasto z gruszkami

Ciasta ucieraneOrzechy włoskieCiasta, torty, tartyRodzynkiGruszkiCynamon

Ciasto w sam raz na długie jesienne wieczory – cynamonowe, pełne gruszek i bakalii.

Łatwo się przypieka, ale wystarczy je przykryć folią aluminiową, gdy zbyt się zarumieni. Naprawdę warte wypróbowania!

Wiejskie ciasto z gruszkami – przepis

Porcja

na tortownicę o średnicy 21 cm

Składniki

  • 150 g miękkiego masła
  • 195 g drobnego białego cukru
  • 5 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 240 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 45 ml soku pomarańczowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 średnie gruszki
  • 55 g orzechów włoskich
  • 60 g rodzynek

do posypania

  • cukier puder

Wykonanie

  • za pomocą miksera utrzeć masło z cukrem
  • miksując dodawać po jednym jajku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem, cynamon, sok, miód
  • dodać orzechy i rodzynki, wymieszać łyżką, a na koniec delikatnie wmieszać kawałki gruszek
  • tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto
  • piec w 180ºC przez ok 95 min lub do suchego patyczka
  • gdy ciasto będzie się zbyt rumienić, przykryć je z góry folią aluminiową
  • jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Ciasta ucieraneOrzechy włoskieCiasta, torty, tartyRodzynkiGruszkiCynamon
Przepis, po modyfikacjach, z blogu mojeekspresjekulinarne.blox.pl