by Katarzyna Anders

Torcik migdałowy w marcepanie

TortyMigdałyCiasta, torty, tartyWigilia i Boże NarodzenieAmarettoMarcepan

Coś dla amatorów migdałów – elegancki świąteczny torcik migdałowy o aromacie amaretto, udekorowany masą marcepanową.

Niech Was nie zwiedzie niewielki rozmiar – torcik jest bardzo sycący. Warto go wypróbować, bo prezentuje się wspaniale na świątecznym stole.

Torcik migdałowy w marcepanie – przepis

Porcja

na tortownicę o średnicy 21 cm

Składniki

  • 2 duże jajka
  • 90 g cukru
  • 35 g mąki pszennej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g mielonych migdałów

krem

  • 3 łyżki cukru
  • 17 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 2 łyżki syropu amaretto
  • 165 ml tłustego mleka
  • 20 g siekanych migdałów

do nasączenia biszkoptu

  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka syropu amaretto

do dekoracji

  • 300 g marcepanu
  • 35 g cukru pudru + do podsypywania
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • cukier puder

Wykonanie

  • jajka ubijać najpierw z 2 łyżeczkami cukru, a następnie dodawać stopniowo resztę cukru i ubijać do uzyskania gęstego kremu
  • mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i z mielonymi migdałami, a następnie wmieszać do ubitych jajek
  • dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (wyłożyć dno papierem, następnie zapiąć tortownicę i odciąć wystający papier)
  • ciasto wlać do tortownicy i piec w 200ºC przez 20 min lub do suchego patyczka, a następnie zostawić w formie by wystygło
  • w międzyczasie przyrządzić krem. Cukier i mąkę ziemniaczaną rozmieszać porządnie w syropie i likierze. Migdały obrać i drobno posiekać. Zagotować mleko i zagęścić je mieszanką z mąką ziemniaczaną, intensywnie mieszając i gotując całość jeszcze ok 3 min. Pod koniec dodać migdały. Zostawić w garnku do ostygnięcia
  • wystudzone ciasto dokładnie odciąć nożem od boków tortownicy, wyjąć i przekroić na dwa blaty
  • wymieszać 1 łyżkę syropu amaretto z 1 łyżką wody
  • dolny blat ułożyć na paterze i nasączyć równomiernie połową płynu, następnie wyłożyć cały krem, rozsmarować, położyć drugi blat i nasączyć go resztą płynu
  • ciasto przykryć i wstawić do lodówki na min 3 h
  • marcepan zagnieść z cukrem pudrem i rozwałkować. Wyciąć krążek średnicy ok 24 cm (tak by później zakrył całe ciasto), a z reszty masy wyciąć gwiazdki. W razie potrzeby podsypywać cukrem pudrem
  • płatki migdałów uprażyć na patelni i wystudzić
  • ciasto dokładnie obłożyć krążkiem z masy marcepanowej, masę docisnąć, szczególnie z boku
  • na wierzchu tortu ułożyć gwiazdki (najlepiej przykleić je zwilżając od spodu odrobiną wody), posypać trochę cukrem pudrem, a na środku wysypać płatki migdałowe
  • ciasto przechowywać w lodówce

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
TortyMigdałyCiasta, torty, tartyWigilia i Boże NarodzenieAmarettoMarcepan
Przepis, po modyfikacjach, z magazynu "Sielskie Życie" nr 06/2013