by Katarzyna Anders

Tarta z kajmakiem i masłem orzechowym

Tarty i krucheOrzeszki ziemneCiasta, torty, tartyWalentynkiWielkanocPrzyjęcia i imprezyCzekoladaKajmakMasło orzechoweKuchnia amerykańska

Rozpływająca się w ustach, deserowa tarta z kremem z kajmaku i masła orzechowego oraz warstwą czekolady mlecznej, posypana chrupiącymi fistaszkami. Jeśli jesteście wielbicielami masła orzechowego lub kajmaku, to nie możecie przejść obojętnie obok tego przepisu!

Na pewno nie jest to niskokaloryczny deser, ale po zjedzeniu go będziecie w pełni usatysfakcjonowani i szczęśliwi ;) Takie, moim zdaniem, powinny być desery – słodkie, kremowo-chrupiące i treściwe!

Tarta z kajmakiem i masłem orzechowym – przepis

Porcja

forma do tart o średnicy 28 cm

Składniki

spód

  • 270 g mąki pszennej krupczatki
  • 160 g zimnego masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli

krem

  • 350 g kajmaku
  • 150 g masła orzechowego, gładkiego
  • 150 g czekolady mlecznej

do posypania

  • 30 g orzeszków ziemnych niesolonych (waga po obraniu)
  • 1/4 łyżeczki soli

Wykonanie

  • składniki na spód szybko wymieszać ze sobą - ja polecam to zrobić mikserem - tak by nie zdążyły się ogrzać. Ciasto powinno mieć konsystencję piasku. Ciasto zagnieść w kulę i dać do lodówki na ok. 30 min.
  • formę przesmarować masłem
  • wgnieść ciasto w formę. Można je rozwałkować i wtedy ułożyć w formie. Zrobić widelcem kilkanaście dziurek. Ciasto w formie schłodzić w lodówce przez ok. 10 min.
  • spód piec w 200ºC przez 20 do 30 min., aż zarumieni się na ciemnozłoty koloru. Spód jest smaczniejszy gdy jest mocno przyrumieniony. Ciasto kruche po upieczeniu nie powinno być blade. Spód całkowicie wystudzić
  • jeśli mamy orzeszki w skorupkach to obrać je. Następnie podprażyć fistaszki kilka min. na suchej patelni - będzie widać gdy się przyrumienią. Zostawić je do wystudzenia , a następnie wymieszać z solą
  • kajmak oraz masło orzechowe powinny być w temperaturze pokojowej. Wtedy należy je wymieszać ze sobą na gładki krem, wyłożyć na spód i dokładnie wyrównać
  • spód z kremem włożyć do lodówki, na ok. 30 min., by krem nieco stężał
  • czekoladę roztopić w kąpieli wodnej - tutaj instrukcja. Gdy nieco się przestudzi, wylać ją na schłodzony krem, rozprowadzić i wyrównać
  • orzeszki ziemne posiekać z grubsza nożem i posypać nimi tartę, zanim czekolada stężeje - tak by miały szansę się przykleić
  • tartę przechowywać w lodówce, ale wyciągać na ok. 20 min. przed podaniem

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Tarty i krucheOrzeszki ziemneCiasta, torty, tartyWalentynkiWielkanocPrzyjęcia i imprezyCzekoladaKajmakMasło orzechoweKuchnia amerykańska
Przepis własny