by Katarzyna Anders

Szaszłyki z kurczaka i warzyw

Mięsa i rybyGrillCebulaCukiniaPaprykaKurczakDania z drobiuFit

Kolorowe, lekkie szaszłyki z kurczaka w ziołowej marynacie oraz z cukinii, papryki i cebuli czerwonej.

Idealne na nadchodzącą majówkę i sezon grillowy. Zamiast na grillu, można je też przyrządzić w piekarniku.

Jeśli używacie drewnianych patyczków do szaszłyków, pamiętajcie, że przed użyciem trzeba je namoczyć.

Szaszłyki z kurczaka i warzyw – przepis

Porcja

5 szaszłyków

Składniki

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 niewielka cukinia
  • 1 cebula czerwona

marynata do mięsa

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka natki pietruszki

do posmarowania warzyw

  • trochę oliwy

dodatkowo

  • 5 patyczków do szaszłyków o dł. 30 cm

Wykonanie

  • drewniane patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie przez minimum 1 godzinę
  • piersi z kurczaka pokroić na niewielkie, regularne kawałki - ok. 2 cm do 3 cm
  • natkę pietruszki i tymianek drobno posiekać
  • wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce
  • do marynaty włożyć kawałki kurczaka, wymieszać, przykryć folią i umieścić na minimum 30 min w lodówce
  • papryki pokroić na kawałki wielkości ok. 2 cm na 2 cm
  • pokroić i podzielić na warstwy cebulę, by uzyskać podobne kawałki
  • cukinię pokroić na plasterki grubości 1 cm. Jeśli mamy grubą cukinię, to plasterki można przeciąć dodatkowo na pół
  • warzywa skropić oliwą
  • wszystkie warzywa oraz kurczaka nadziewać naprzemiennie na patyki do szaszłyków, zostawiając trochę wolnego miejsca do trzymania patyczków. Zaczynać i kończyć kawałkiem papryki, gdyż najmniej zsuwa się z patyczków
  • szaszłyki grillować na rozgrzanym grillu, ze wszystkich stron, w sumie przez ok. 15 min. - aż mięso będzie upieczone
  • szaszłyki można tez piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 do 30 min. - aż mięso będzie upieczone. Pod ruszt z szaszłykami warto podłożyć blachę z paperem do pieczenia - na kapiący tłuszcz

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Mięsa i rybyGrillCebulaCukiniaPaprykaKurczakDania z drobiuFit
Przepis własny