by Katarzyna Anders

Sernik z jagodami i kruszonką

SernikiCiasta, torty, tartyJagodyPrzyjęcia i imprezyTwarógKuchnia polska

Pyszny, letni sernik z bogatą warstwą jagód i słodką kruszonką, na kruchym spodzie. Ser twarogowy i jagody to znakomite połączenie.

Najlepszy z polskimi leśnymi jagodami, ale możecie je zastąpić borówkami amerykańskimi.

Możecie użyć sera twarogowego z wiaderka ale tylko pod warunkiem, że jest to 100% twaróg mielony bez żadnych dodatków, który jest gęsty i nieco “suchy”. Wszelkie mieszanki o konsystencji miękkiego twarożku, z dodatkami w postaci śmietanki itp., nie nadają się na pieczone serniki. Wtedy należy kupić 100% twaróg w kostce i zmielić go co najmniej dwukrotnie. To zapewni Wam powodzenie w pieczeniu serników.

Sernik z jagodami i kruszonką – przepis

Porcja

tortownica 24 cm

Składniki

spód i kruszonka

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 g masła, zimnego
  • 95 g drobnego cukru do wypieków
  • 10 g cukru waniliowego

masa serowa

  • 800 g twarogu tłustego lub półtłustego, trzykrotnie zmielonego
  • 3 jajka
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g drobnego cukru do wypieków
  • 10 cukru waniliowego

warstwa jagód

  • 400 g jagód
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

do posypania

  • cukier puder

Wykonanie

  • jeśli nie macie zmielionego twarogu, to należy go zmielić co najmniej dwukrotnie
  • spód i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Polecam zapiąć warstwę papieru na spodzie i resztę odciąć, a boki wyłożyć osobnym paskiem papieru - żeby pasek się trzymał do momentu wlania ciasta, warto boki przesmarować odrobiną masła lub zwilżyć minimalnie wodą
  • wszystkie składniki na kruchy spód oraz kruszonkę szybko wymieszać, by ich zbytnio nie ogrzać (można za pomocą miksera)
  • 2/3 ciasta wgnieść w spód tortownicy i umieścić ją w lodówce do schłodzenia na ok. 30 min. 1/3 ciasta zbić w kulę, owinąć folią i również umieścić w lodówce
  • jagody delikatnie umyć a następnie odstawić do odsączenia i całkowitego osuszenia. Można sobie pomóc papierowym ręcznikiem
  • schłodzony spód wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekać przez 15 do 18 minut - do momentu aż spód będzie złoty, ponieważ z warstwą masy serowej, nie upiecze się już zbyt dużo, zatem ważne jest dobre podpieczenie spodu na początku
  • zmielony twaróg umieścić w misce, dodać do niego jajka, cukier i cukier waniliowy i zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną
  • gdy spód będzie podpieczony, wyjąć go z piekarnika i wylać na niego masę serową. Wymieszać jagody z mąką ziemniaczaną, i rozsypać równomiernie na masie serowej. Następnie wyjąć z lodówki kulę kruchego ciasta i rozkruszyć równomiernie na jagodach tworząc mniejsze i większe grudki
  • ciasto wstawić z powrotem do piekarnika, obniżyć temperaturę do 175°C i piec jeszcze przez ok. 50 min. - do momentu gdy kruszonka będzie złota
  • gotowy sernik wystudzić, a następnie trzymać w lodówce
  • przed pokrojeniem posypać obficie cukrem pudrem. Najlepiej kroić go i podawać mocno schłodzony

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
SernikiCiasta, torty, tartyJagodyPrzyjęcia i imprezyTwarógKuchnia polska
Przepis własny.