by Katarzyna Anders

Sałatka z truskawkami, mozzarellą i bazylią

Sałatki i surówkiBazyliaTruskawkiNa upałySałataMozzarellaSałatki wegetariańskieWegetariańskie

Lekka, letnia sałatka z truskawkami, mozzarellą i bazylią, na sałacie, polana sosem balsamicznym. Pełna smaków i kolorów!

Połączanie truskawek z bazylią czy sosem z octu balsamicznego jest dość popularne i warte wypróbowania. Polecam truskawki w wersji bardziej wytrawnej :)

Sałatka z truskawkami, mozzarellą i bazylią – przepis

Porcja

2 porcje

Składniki

  • 300 g truskawek
  • 125 g mozzarelli (1 kulka)
  • 8 liści sałaty masłowej
  • ok. 20 liści bazylii

sos

  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli

do posypania

  • szczypta pieprzu

Wykonanie

  • sałatę opłukać, osuszyć i porwać na mniejsze części
  • truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i przekroić na pół, a większe owoce na ćwiartki
  • mozzarellę pokroić na plastry
  • składniki sosu wymieszać
  • na talerzach rozłożyć liście sałaty, a na nich mozzarellę, truskawki i bazylię
  • całość polać sosem i oprószyć niewielka ilością pieprzu

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Sałatki i surówkiBazyliaTruskawkiNa upałySałataMozzarellaSałatki wegetariańskieWegetariańskie
Przepis własny