by Katarzyna Anders

Sałatka owocowa brzoskwiniowo-truskawkowa

DeseryBrzoskwinie i nektarynkiTruskawkiNa upałyCynamonMiódFitDesery z owocówBez glutenuBez jajek

Lekka i szybka sałatka owocowa na słodki podwieczorek lub na zdrowy deser. Truskawki i brzoskwinie w miodowo-cynamonowym sosie smakują jeszcze bardziej soczyście i owocowo. Polecam!

Sałatka owocowa brzoskwiniowo-truskawkowa – przepis

Porcja

Porcja dla 2 osób

Składniki

  • ok. 150 g truskawek
  • 1 duża lub 2 małe brzoskwinie
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Ewentualnie do podania

  • jogurt naturalny
  • jogurt naturalny wymieszany z cukrem waniliowym

Wykonanie

  • truskawki i brzoskwinie umyć. Truskawki dodatkowo odszypułkować
  • brzoskwinię przekroić na pół, wyjąć pestkę, a połówki pokroić na ćwiartki lub ósemki i jeszcze na pół, albo po protsku w kostkę. Truskawki przekpić na pół a większe na ćwiartki
  • owoce wrzucić do miski, dodać łyżeczkę miodu oraz cynamon i lekko przemieszać. Odstawić na ok. 5 minut
  • po tym czasie owoce puszczą nieco sok a miód się rozpuści. jeszcze raz przemieszać i wyłożyć porcje do miseczek i jeśli zostanie sos to nim je polać
  • dodatkowo na każdą porcję można dać łyżkę jogurtu naturalnego, lub wcześniej jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i taki  słodki podać do owoców

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
DeseryBrzoskwinie i nektarynkiTruskawkiNa upałyCynamonMiódFitDesery z owocówBez glutenuBez jajek
Przepis własny.