Piernik staropolski - przepis
na blachę wielkości 32x38 cm
Składniki
ciasto
- 500 g miodu
- 2 szklanki cukru
- 250 g masła
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 120 g przyprawy do piernika
do przełożenia
- 900 g powideł śliwkowych
lukier
- szklanka cukru pudru
- ok. 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
polewa czekoladowa
- 100 g czekolady mlecznej
- 20 g czekolady gorzkiej
Wykonanie
4 do 6 tygodni przed podaniem
- miód, cukier i masło umieścić w garnku i podgrzewać stopniowo, prawie do wrzenia. Wymieszać porządnie i wystudzić
- do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, sól, przyprawę do piernika i starannie wyrobić ciasto. Ja używam średnio intensywnej przyprawy do piernika. Jeśli macie mocniejszą to proponuję zmniejszyć jej ilość
- ciasto przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykryć folią, w której należy zrobić kilka dziurek i odstawić ciasto w chłodne miejsce lub do lodówki na 4 do 6 tygodni
- ciasto może być nieco lejące, ale po dojrzewaniu stężeje i będzie plastyczne
5 dni przed podaniem
- ciasto pieczemy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Aby ułatwić sobie zadanie proponuje odmierzyć fragment papieru na każdą blachę i zagiąć do rozmiaru blach, by widzieć jak należy rozwałkować ciasto
- ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część ułożyć na fragmencie papieru i rozwałkować na prostokąt o wymiarach blachy i grubości pół cm. Podczas wałkowania lekko podsypywać mąką
- papier z ciastem przełożyć na blachy i piec w 180ºC przez 20-25 min, a następnie wystudzić
- podgrzać powidła śliwkowe niemal do wrzenia
- wystudzone blaty przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi: na pierwszy blat wyłożyć połowę powideł, rozsmarować, przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę powideł, rozsmarować i przykryć trzecim blatem
- piernik szczelnie przykryć papierem, następnie blachą i równomiernie obciążyć (np słoikami, konserwami) i odstawić na 4 dni w chłodne miejsce, żeby zmiękł
1 dzień lub kilka godzin przed podaniem
- piernik przekroić na pół
- czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać
- zrobić lukier
- pół piernika polukrować, a drugą połowę polać czekoladą
- gdy lukier i czekolada stężeją, przykryć piernik by nie wysychał i przechowywać w chłodzie. W ten sposób można go przechować wiele dni











