Pączki pieczone z marmoladą - przepis
na ok. 14 pączków
Składniki
ciasto
- 100 ml ciepłego mleka
- 45 g świeżych drożdży
- 370 g mąki pszennej luksusowej
- 50 g cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 170 g miękkiego masła
do posmarowania
- 1 jajko
do nadziewania
- ok. 300 g marmolady wieloowocowej
lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- ok. 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
dodatkowo
- papilotki do muffinów (dno średnicy 5 cm)
- foremka w kształcie koła lub szklanka do wycinania o średnicy 7,5 do 8 cm
Wykonanie
- z podanych ilości składników na ciasto, odjąć łyżkę mąki, łyżkę cukru i dodać je do ciepłego mleka, następnie wkruszyć drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 do 15 min. w ciepłe miejsce, aż rozczyn urośnie
- w dużej misce umieścić mąkę, cukier, sól, rozczyn i wymieszać. Mieszając, dodawać po kolei jajka. Następnie długo i intensywnie wyrabiać ciasto – aż stanie się gładkie. Potrzeba na to ok 10 min. wyrabiania ręcznego lub 6 min. wyrabiania robotem z hakiem do ciasta drożdżowego
- następnie dodawać łyżka po łyżce bardzo miękkie masło ciągle wyrabiając ciasto. Gdy dodamy całe masło to ciasto należy wyrabiać jeszcze ok 10 min ręcznie lub 6 min robotem, aż stanie się gładkie i elastyczne i będzie odchodziło od ścianek miski
- zostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. godzinę, aż podwoi objętość.
- wyrośnięte ciasto zagnieść przez krótką chwilę, wyłożyć na blat oprószony mąką i spłaszczyć na grubość ok. 1 cm, a następnie wycinać koła. Na każdym kole kłaść kopiastą łyżeczkę marmolady i dokładnie zalepiać pączek, nadając mu kształt kulki. Sklejony pączek układać łączeniem do dołu w papilotce. Powtarzać, aż do wykorzystania całego ciasta
- pączki zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. pół godziny
- każdy pączek posmarować, za pomocą pędzelka, roztrzepanym jajkiem
- piec w 180ºC przez ok. 15 minut, aż pączki będą mocno przyrumienione na złotobrązowy kolor
- z cukru pudru, wody i soku z cytryny utrzeć lukier. Wody dodawać stopniowo, tak by uzyskać gęstą konsystencję
- pączki przestudzić przez ok. 10 min, a następnie, jeszcze ciepłe, polukrować, najwygodniej na pomocą pędzelka
- zostawić do wystudzenia





