by Katarzyna Anders

Omlet z grillowanym pomidorem i twarożkiem

Dania z jajekŚniadania, lunche, kanapkiPomidoryJajkaTwarógWegetariańskieFitBez glutenu

Pożywne śniadanie lub lekki lunch na ciepło. Wytrawny omlet z grillowanym pomidorem i kremowym serkiem twarogowym, to szybki, prosty i dodatkowo fit posiłek. Zrobicie go dosłownie w kilka minut. Jest wegetariański i bezglutenowy.

Omlet z grillowanym pomidorem i twarożkiem – przepis

Porcja

porcja dla 1 osoby

Składniki

masa jajeczna

  • 2 jajka
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli

grillowany pomidor

  • 1 średni pomidor
  • 1/2 łyżeczki masła
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka masła
  • garść cebuli dymki, zielone części (lub szczypiorku)
  • 1 kopiasta łyżka kremowego serka twarogowego

Wykonanie

  • do jajek dodać łyżkę wody oraz sól i roztrzepać w misce trzepaczka, aż jajka nabiorą nieco puszystości
  • posiekać zieloną część cebulki dymki
  • pomidor obrać i pokroić na średnie plasterki - ze średniego pomidora będzie ok. 5 do 6 plasterków
  • na mocno rozgrzanej patelni dać małą ilość masła (ok. 1/2 łyżeczki) i ułożyć plasterki pomidora. Posypać je szczyptą pieprzu i soli. Grillować je aż się trochę przyrumienią, ale pozostaną jędrne (nie mają rozmięknąć) - to trwa ok. 2 do 3 min. z każdej strony. Zgrillowany pomidor przełożyć na talerz
  • na patelnię (można ją przetrzeć papierowym ręcznikiem, by usunąć resztki pomidora, ale niekoniecznie) dać łyżeczkę masła i wlać masę jajeczną. Póki jest rzadka, to lekko naruszać jej powierzchnię łopatką, by masa rozlewała się pod spód i ścinała. Gdy masa zacznie tężeć, to już jej nie ruszać, aby utworzyła się jednolita powierzchnia omleta - trwa to kilka minut
  • gdy masa na samej górze zacznie powoli tężeć, układać na 1 połowie omleta plasterki zgrillowanego pomidora, łyżką rozłożyć na pomidorze serek, a następnie posypać go dymką
  • gdy widzimy, że prawie cała masa stężała, a spód omleta jest złotawy, to zgiąć omlet w połowie, tak, by przykryć pomidor z serkiem drugą połową omleta. Tylko go zginamy - nie przecinamy. Można to zrobić na patelni i już zgięty omlet przełożyć na talerz, a można to zrobić podczas zsuwania omleta na talerz -najpierw zsunąć część z pomidorem i za pomocą patelni “przykryć” drugą częścią omleta
  • podawać od razu, na gorąco. Omlet można na koniec posypać jeszcze posiekaną dymką - dla dekoracji

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Dania z jajekŚniadania, lunche, kanapkiPomidoryJajkaTwarógWegetariańskieFitBez glutenu
Przepis własny.