Młoda kapusta na gęsto

Młoda kapusta na gęsto

Przepis na młodą kapustę „jak u Mamy”. Na gęsto – z zasmażką i świeżym koperkiem. Delikatna, ale wyrazista.

Jeden z najsmaczniejszych wiosennych dodatków do obiadu. Idealnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami z wody. Gorąco polecam!

Młoda kapusta na gęsto

na porcje dla 2 do 3 osób

Składniki

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 3/4 łyżeczki soli

zasmażka

  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki

do doprawienia

  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki octu
  • 1 i 1/2 łyżeczki świeżego koperku

Wykonanie

  • kapustę obrać z wierzchnich, brzydkich liści i wyciąć głąb. Poszatkować dość drobno
  • umieścić w garnku i zalać wrzącą wodą tylko do zakrycia kapusty i posolić
  • gotować przez ok. 15 minut, aż kapusta nieco zmięknie. Młodej kapusty nie trzeba dłużej gotować. Lepsza będzie lekko jędrna niż rozpadająca się
  • z kapusty odlać większość wody, tak aby na dnie garnka zostało ok. 1 cm płynu. Odlewanej wody nie wylewać tylko zachować ok. pół kubka – może się okazać, że będzie później potrzebna
  • w rondelku rozpuścić masło i dodać do niego mąkę. Podsmażać aż mąka się zezłoci. Uważać bo zasmażka bardzo łatwo się przypala
  • gotową zasmażkę dodać do kapusty i szybko rozmieszać, tak by płyn pozostały na dnie garnka zagęścił się. Powinien wytworzyć się dość gęsty, ale płynny sos. Jeśli całość jest za gęsta i nie chce się rozprowadzić, to możemy wykorzystać nieco odlanej wody
  • kapustę zagotować na małym ogniu przez ok. minutę, co spowoduje ostateczne zagęszczenie się sosu
  • świeży koperek drobno posiekać
  • kapustę doprawić solą, pieprzem, octem oraz dodać koperek i zamieszać
Młoda kapusta na gęsto

Przepis własny na podstawie przepisu z domu rodzinnego

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)