by Katarzyna Anders

Makowiec zawijany

Ciasta drożdżoweCiasta i słodkości drożdżoweRodzynkiWigilia i Boże NarodzenieWielkanocMakKuchnia polska

Świąteczny, drożdżowy makowiec zawijany. Absolutny mus na świątecznym stole. Ten jest miękki i lekki, z dużą ilością masy makowej.

Ja użyłam mielonego maku, co polecam – obecnie można kupić bardzo dobrej jakości, świeży, mielony mak. Jeśli natomiast sami mielimy mak, to należy go najpierw zagotować wodzie, w ilości wody odpowiadającej ilości maku i zostawić do napęcznienia. Następnie zmielić i odsączyć z nadmiaru wody. Wtedy do masy makowej wystarczy dodać minimalną ilość mleka – do odpowiedniej konsystencji.

Makowiec zawijany – przepis

Porcja

na 1 makowiec długości ok 45 cm

Składniki

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej luksusowej + do podsypywania
  • 70 ml letniego mleka
  • 60 g masła
  • 2 żółtka z dużych jajek
  • 18 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżki wódki

do posmarowania papieru

  • 1/2 łyżki oleju

masa makowa

  • 200 g mielonego maku
  • ok. 100 ml mleka
  • 85 g cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka miodu
  • 40 g rodzynek
  • 20 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżki miękkiego masła
  • 2 białka z dużych jajek

lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • ok. 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie

  • z drożdży zrobić rozczyn: drożdże rozpuścić z cukrem oraz ciepłym mlekiem (nie gorącym!) i odstawić do wyrośnięcia
  • wymieszać mąkę, rozczyn, żółtka, sól, wódkę i dobrze wyrobić ciasto, na koniec dodając rozpuszczone, ostudzone masło
  • odstawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę
  • mleko podgrzać i rozpuścić w nim cukry i miód, a następnie dodać mak i pogotować 10 min, mieszając by mak się nie przypalił. Możliwe, że ze będzie trzeba dolać trochę więcej niż 100 ml mleka - to zależy od maku. Natomiast nie zmienia to faktu, że masa makowa ma być dość gęsta i zwarta. Pamiętajmy, że dodamy do niego jeszcze białka, które go rozrzedzą
  • dodać pozostałe składniki masy makowej, z wyjątkiem białek i odstawić masę, aż do wystygnięcia
  • białka ubić na sztywno
  • do chłodnej masy dodać białka i delikatnie wymieszać
  • podsypując mąką rozwałkować ciasto na prostokątny placek grubości ok. 5 mm i wymiarach ok. 20 na 40 cm
  • następnie nałożyć na całą powierzchnię placka masę makową, zostawiając z jednego dłuższego brzegu ok. 3 cm wolnego
  • brzeg ciasta zwilżyć lekko wodą, by lepiej się kleił. Całość zwinąć w rulon, wzdłuż dłuższej krawędzi, a końce podłożyć pod spód i skleić
  • papier do pieczenia posmarować olejem, przełożyć na niego makowiec i zawinąć go tworząc tubę i zostawiając ok. 2 cm przestrzeni w środku (aby ciasto mogło nieco urosnąć). Najłatwiej ułożyć ciasto papierze i zebrać go u góry zaginając go lub spinając np zszywkami. Na końcach tuby papier powinien wystawać ok 3 cm poza końce ciasta. Tubę po bokach zostawić otwartą
  • tubę z makowcem ułożyć na blasze i piec w 190ºC przez ok 45 minut - do złotobrązowego koloru (będzie widać pod papierem). Na ostatnie 5 min. pieczenia rozciąć papier i pozwolić by wierzch się bardziej zarumienił
  • przestudzić makowiec
  • rozrobić lukier i posmarować nim jeszcze ciepły makowiec
  • trzymać w chłodzie

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Ciasta drożdżoweCiasta i słodkości drożdżoweRodzynkiWigilia i Boże NarodzenieWielkanocMakKuchnia polska
Przepis, po modyfikacjach, z blogu Moje wypieki