by Katarzyna Anders

Kruche babeczki z makiem

Babeczki i muffinyRodzynkiWigilia i Boże NarodzenieMakBabeczkiKuchnia polska

Świąteczne, kruche babeczki wypełnione domową masą makową z bakaliami, to prosty i uroczy wypiek na bożonarodzeniowy stół. A połączenie kruchego ciasta z makiem, to jeden z najlepszych duetów smakowych.

Po raz kolejny polecam Wam wykorzystanie gotowego suchego maku mielonego – bardzo oszczędza czas, a jednocześnie mamy pełną kontrolę nad tym co dodajemy do naszej domowej masy makowej. Przygotowanie masy zajmuje dosłownie kilka minut. Natomiast jeśli naprawdę się spieszycie, to możecie sięgnąć po gotową masę makową z puszki.

Kruche babeczki z makiem – przepis

Porcja

na 12 babeczek pieczonych w standardowej formie na muffinki

Składniki

260 g mąki
150 g masła, zimnego
50 g cukru pudru
1 żółtko
3/4 łyżki śmietany

Masa makowa

200 g mielonego maku
ok. 110 ml mleka
100 g cukru
1 łyżka miodu
40 g rodzynek
25 g orzechów włoskich
1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 do 3 krople olejku migdałowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżki miękkiego masła
1 białko

Do wysmarowania formy

trochę masła

Do dekoracji

cukier puder

Wykonanie

  • oddzielić białko i żółtko
  • wymieszać mąkę, cukier puder i masło, a po chwili dodać żółtko i śmietanę. Szybko zagnieść by masa się nie nagrzała, ponieważ to kruche ciasto. Można do tego użyć miksera na średnich obrotach – ładnie i szybko łączy składniki
  • z ciasta zrobić kulę, owinąć ją folią i wstawić do lodówki na ok. 30 minut
  • mleko podgrzać i rozpuścić w nim cukry i miód, a następnie dodać mak i pogotować 10 min, mieszając by mak się nie przypalił. Możliwe, że ze będzie trzeba dolać trochę więcej niż 100 ml mleka – to zależy od maku. Natomiast nie zmienia to faktu, że masa makowa ma być dość gęsta i zwarta. Pamiętajmy, że dodamy do niej jeszcze białko, które lekko ją rozrzedzi
  • dodać pozostałe składniki masy makowej, z wyjątkiem białka i odstawić masę, aż do wystygnięcia
  • wziąć część ciasta, rozwałkować na grubość ok. 4 do 5 mm grubości i wyciąć z niego 12 niewielkich gwiazdek. Warto to zrobić na deseczce, następnie zdjąć nadmiar ciasta, a same gwiazdki bez ruszania ich, od razu umieścić z powrotem w lodówce do schłodzenia - wtedy nie stracą formy i łatwiej je układać
  • otwory w formie na muffinki wysmarować masłem. Najłatwiej zrobić to za pomocą pędzelka
  • całe pozostałe ciasto podzielić na 12 części i wylepić nimi formę na muffinki, aż do wysokości krawędzi otworów. Ciasto powinno mieć wszędzie taką samą grubość. Formę wylepioną ciastem również umieścić w lodówce do schłodzenia - wystarczy na ok. 20 minut, ale można dłużej. Dobrze schłodzone ciasto (zarówno w foremkach, jak i gwiazdki) lepiej zachowa kształt podczas pieczenia
  • białko ubić na sztywno, dodać je do do chłodnej masy makowej i delikatnie wymieszać
  • każdą babeczkę z ciasta napełniać masą makową, aż do równomiernego rozdzielenia całej masy. Na wierzchu kłaść 1 gwiazdkę
  • babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC i piec przez ok. 25 do 35 minut. Najlepiej piec do momentu, do którego pozwala zrumienienie rantu babeczek - nie chcemy go spalić, ale jednocześnie dobrze jest długo piec babeczki, by mieć pewność, że spód jest dobrze wypieczony - powinien być co najmniej złoty i rumiany. Radzę przetrzymać je dłużej, niż niedopiec - kruche ciasto musi być dobrze wypieczone
  • babeczki przestudzić kilka minut w formie, a następnie wyjąć na kratkę i zostawić do wystudzenia
  • przed podaniem posypać cukrem pudrem

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Babeczki i muffinyRodzynkiWigilia i Boże NarodzenieMakBabeczkiKuchnia polska
Przepis własny.