by Katarzyna Anders

Kanapki z twarożkiem na pumperniklu

Przystawki i przekąskiMini przekąskiSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyKabanosJajkaTwarógŁosoś

Smaczne i eleganckie, małe kanapeczki z twarożkiem, na pumperniklu, w 4 rodzajach: z łososiem, jajkiem, szynką i kabanosem. Idealne jako przekąska na karnawałowe przyjęcia.

Można je przygotować wcześniej, schować do lodówki, a później wygodnie podać.

Zachęcam, by serek do smarowania zrobić samemu z twarogu i śmietany, a następnie wycisnąć na chleb za pomocą rękawa i końcówki do dekoracji – tak będzie się ładniej prezentował.

Jeśli bardzo się spieszymy, możemy wykorzystać gotowy twarożek do smarowania, ale zwróćmy uwagę by miał rozsądny skład, bez zbędnych chemicznych dodatków.

Podobnie inne dodatki, niech będą jak najlepszej jakości – szynka domowa lub kupna, ale zdrowa, bez chemii czy kabanosy z czystego mięsa wieprzowego.

Podaję składniki na 16 sztuk kanapek – po 4 z każdego rodzaju. Sami wybierzcie ilość jaką zrobicie, natomiast zachęcam do podania kilka różnych rodzajów kanapek w mniejszych ilościach oraz np koreczków. Więcej przepisów znajdziecie w kategorii przystawki i przekąski.

Kanapki z twarożkiem na pumperniklu – przepis

Porcja

16 małych kanapek w 4 rodzajach

Składniki

  • 16 małych, okrągłych kromeczek pumpernikla (lub 4 duże kwadratowe kromki)

ser

  • ok. 70 g twarogu białego półtłustego
  • ok. 1 łyżki śmietany
  • szczypta soli

kanapki z kabanosem

  • kawałek kabanosa wieprzowego
  • pomidorek koktajlowy
  • gałązka świeżej pietruszki

kanapki z jajkiem

  • 2 grubsze plastry jajka na twardo
  • kawałek ogórka zielonego
  • kawałek czerwonej papryki
  • gałązka świeżej pietruszki

kanapki z szynką

  • plaster szynki
  • rzodkiewka
  • gałązka świeżej pietruszki

kanapki z łososiem

  • cienki plaster wędzonego łososia
  • gałązka świeżego koperku

Wykonanie

  • jeśli nie udało nam się dostać pumpernikla w formie małych, okrągłych kromeczek, to możemy pokroić 4 duże kromki, tak, by uzyskać 12 małych kwadratowych kromeczek
  • twaróg dokładnie rozgnieść widelcem na gładka masę, a następnie dodać 1 łyżkę śmietany (lub trochę mniej lub też więcej), tak by uzyskać konsystencję gładkiego, kremowego, ale dość sztywnego kremu, który będziemy mogli wycisnąć na kanapki i zachowa swój kształt. Posolić i wymieszać
  • ser umieścić w rękawie i ozdobną końcówką wyciskać porcje serka na kromeczki pumpernikla
  • jajko ugotować na twardo (tj. przez ok. 7 do 8 min.), a następnie ukroić dwa grubsze plasterki i przekroić je na pół
  • łososia, i szynkę pociąć w niewielkie paski, a kabanosa ukośnie na małe kawałki
  • pomidorka przekroić na 4 części, a z ogórka, papryki i rzodkiewki odciąć po 4 niewielkie kawałki
  • umyć, osuszyć i przygotować małe, ładne gałązki zieleniny - 4 koperku oraz 12 pietruszki
  • poskładać wszystkie kanapki, rozkładając produkty tak, jak są rozpisane na liście składników lub jak widać na zdjęciach. Łososia i szynkę przed położeniem zwijać w ruloniki
  • przechowywać w lodówce do momentu podania

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Przystawki i przekąskiMini przekąskiSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyKabanosJajkaTwarógŁosoś
Przepis własny