Galette z jabłkami - przepis
tarta o średnicy ok. 20 cm
Składniki
ciasto
- 190 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 40 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki wody
jabłka
- 4 średnie jabłka
- 4 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
do podsypania
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 1 łyżka grubego cukru
Wykonanie
- wymieszać szybko mąkę z cukrem, solą i masłem, w trakcie dodając wodę. Najwygodniej użyć miksera, który szybko połączy nam składniki
- kulę ciasta owinąć folią i schładzać w lodówce przez 30 minut
- jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grube plasterki. Proponuje połówkę jabłka dzielić na 6 do 8 plasterków.
- jabłka umieścić w misce, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon i wszystko wymieszać by cukier i cynamon oblepiły równomiernie jabłka
- wymieszać cukier z mąką do podsypania ciasta
- na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na placek o średnicy 30 cm i przenieść na blachę
- środek ciasta posypać mąką z cukrem, zostawiając ok. 5 cm od brzegu na zawinięcie
- ułożyć jabłka, plasterek przy plasterku, a następnie zawinąć brzeg ciasta na jabłka
- rozpuścić 2 łyżki masła
- brzeg posmarować za pomocą pędzelka odrobiną masła i posypać grubym cukrem, a większością masła polać równomiernie jabłka
- tartę piec w 200°C przez ok. 35 do 40 min, aż brzeg będzie mocno zarumieniony a jabłka się przypieką

