by Katarzyna Anders

Deser z nektarynkami

MigdałyDeseryBrzoskwinie i nektarynkiNa upałyJogurtCynamonFitDesery z owocówBez glutenuBez jajek

Lekki deser z nektarynek i kremu jogurtowego, z sosem miodowo-cynamonowym, posypany podprażonymi płatkami migdałów. Prosty i szybki.

Zamiast nektarynek można użyć brzoskwini.

Deser z nektarynkami – przepis

Porcja

porcje dla 2 osób

Składniki

  • 2 nektarynki
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 kopiasta łyżka płatków migdałów
  • 180 g gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego

do posypania

  • 2 łyżeczki płatków migdałów

Wykonanie

  • wszystkie płatki migdałów podprażyć na suchej patelni, aż się zarumienią
  • nektarynki przekroić na pół i wyjąć pestki, a następnie pokroić w średnią kostkę
  • do nektarynek dodać miód, cynamon i lekko wymieszać. Odstawić na kilka minut
  • do jogurtu dodać cukier oraz cukier waniliowy i dobrze wymieszać
  • po chwili nektarynki puszczą sok. Wtedy wymieszać je ponownie - miód oklei owoce i stworzy słodki sos cynamonowo-miodowy. Na końcu dodać do nektarynek 1 łyżkę płatków migdałów i lekko wymieszać
  • owoce rozłożyć do pucharków i zalać jogurtem
  • każdą porcję posypać płatkami migdałów
  • podawać natychmiast, by płatki migdałów nie zmiękły, tylko pozostały chrupkie

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
MigdałyDeseryBrzoskwinie i nektarynkiNa upałyJogurtCynamonFitDesery z owocówBez glutenuBez jajek
Przepis własny