by Katarzyna Anders

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i fetą

Zapiekanki, tarty, z piecaSylwester i KarnawałCukiniaPomidoryKasza jaglanaFetaWegetariańskieFaszerowane warzywa

Okrągłe cukinie z farszem z kaszy jaglanej, pomidorów i sera feta, to jedno z najlepszych dań wegetariańskich jakie robiłam lub jadłam! Sycące i pełne smaku.

Wygodne w przygotowaniu, szczególnie jak robimy dużą ilość – po przygotowaniu farszu i nadzianiu cukinii, możemy zmieścić nawet 9 szt. na dużej blasze i upiec je tuż przed podaniem.

Oprócz zielonych cukinii, wykorzystałam również piękne żółte – możecie użyć kolorowych cukinii jakie Wam odpowiadają :)

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i fetą – przepis

Porcja

4 porcje

Składniki

  • 4 okrągłe cukinie
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 średnie pomidory
  • 1 łyżka koncentratu 30% lub pasty pomidorowej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki tymianku, świeżego lub suszonego
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 50 g sera feta

do posmarowania cukinii

  • trochę oliwy

Wykonanie

  • kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem, a następnie ugotować w osolonej wodzie przez 15 min. i przecedzić
  • w międzyczasie umyć cukinie, odkroić wierzch, tak by otrzymać “czapeczkę”, następnie wydrążyć środek za pomocą łyżki - jak najgłębiej, ale do momentu by ścianki pozostały sztywne i “pewne”, tj. na grubości ok. 1,5 cm
  • wydrążone cukinie lekko posmarować z zewnątrz i wewnątrz oliwą
  • wydrążony miąższ przesiekać nożem na małe kawałki
  • cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, a pomidory obrać ze skórki i pokroić w niewielką kostkę
  • na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, po chwili dodając czosnek. Następnie dodać miąższ z cukinii i przesmażać, aż woda odparuje. Dodać pomidory oraz koncentrat i również odparować większość wody, by farsz był w miarę gęsty
  • farsz doprawić pieprzem, solą i tymiankiem. Następnie dodać kaszę jaglaną i wymieszać
  • na końcu dodać rozkruszony w dłoniach ser feta i wmieszać go do farszu, by częściowo się rozpuścił, a częściowo zostały kawałki
  • farsz nałożyć do cukinii, tak by trochę wystawał ponad i zamknąć “czapeczkami” - nie szczelnie, a tylko położyć na wierzchu
  • cukinie ułożyć w ceramicznym naczyniu do zapiekania. Przy większej ilości sztuk można na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • piec przez 30 min. w 200ºC. Ja piekłam w opcji góra-dół, której używam do zdecydowanej większości przepisów

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Zapiekanki, tarty, z piecaSylwester i KarnawałCukiniaPomidoryKasza jaglanaFetaWegetariańskieFaszerowane warzywa
Przepis własny