by Katarzyna Anders

Ciasto mocno czekoladowe

Brownie i czekoladoweCiasta, torty, tartyTruskawkiWalentynkiPrzyjęcia i imprezyCzekolada

Ekstremalnie czekoladowe, słodkie, ciężkie i mokre ciasto – w sam raz na Dzień Czekolady!

Można powiedzieć, że ciasto jest poczwórnie czekoladowe: zawiera w sobie czekoladę mleczną oraz gorzką, poza tym kawałki czekolady i dodatkowo jest polane rozpuszczoną czekoladą. Ciasto zdecydowanie dla osób kochających czekoladę.

Szybkie i proste w wykonaniu. Ciasto jest niskie, by mogło się łatwo upiec, ponieważ jest bardzo mokre i ciężkie – środek przypomina brownies.

Najważniejsze jest, by użyta czekolada była jak najlepszej jakości – szczególnie gorzka powinna mieć min. 70% kakao.

Ciasto jest bardzo słodkie, bo z przewagą czekolady mlecznej. Natomiast jeśli ktoś woli bardziej wytrawną wersję, to może zamienić jedną tabliczkę czekolady mlecznej, którą używamy jako kawałków oraz polewy, na tabliczkę gorzkiej czekolady.

Na wierzchu warto ułożyć truskawki, które wspaniale komponują się z czekoladą i pięknie ozdabiają ciasto. Mogą to być również inne owoce leśne – np maliny, poziomki czy jeżyny.

Ciasto mocno czekoladowe – przepis

Porcja

na tortownicę o średnicy 26 cm

Składniki

  • 100 g czekolady gorzkiej min. 70%
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 165 g masła
  • 4 duże jajka
  • 10 g cukru waniliowego
  • 210 g cukru
  • 190 g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli

dodatkowo

  • 40 g czekolady mlecznej

polewa

  • 60 g czekolady mlecznej

dodatkowo

  • ok. 12 truskawek lub odpowiadająca im ilość innych owoców leśnych

Wykonanie

  • tabliczkę gorzkiej i tabliczkę mlecznej czekolady połamać na kawałki
  • w rondelku rozpuścić masło. Gdy całe będzie płynne, zdjąć z ognia i wrzucić do niego połamaną czekoladę. Mieszać od czasu do czasu, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolad i połączenia z masłem. Zostawić do przestudzenia
  • z dodatkowej tabliczki czekolady mlecznej wziąć 40 g i pokroić w niewielką kostkę, a następnie włożyć na kilka minut do lodówki
  • 4 jajka (w całości) miksować przez kilka minut z cukrem i cukrem waniliowym, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy
  • przestudzoną czekoladę z masłem wlać do jajek z cukrem i zmiksować do połączenia
  • sól i proszek wymieszać z mąką i następnie dodać do masy. Ponownie zmiksować, aż do połączenia składników
  • na koniec dodać schłodzoną, pokrojoną w kostkę czekoladę i delikatnie zmiksować. Schłodzenie spowoduje, że kawałki nie rozpuszczą się tak bardzo w cieście
  • ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
  • piec w 190ºC przez 30-35 minut, aż wierzch ciasta się wybrzuszy. Nie piec dłużej bez potrzeby, bo przesuszymy ciasto. Sprawdzanie patyczkiem nie ma większego sensu, gdyż ciasto należy do ciężkich i mokrych - patyczek włożony pośrodku nie będzie suchy. Po upieczeniu ciasto nieco przestudzić i wyjąć z formy. Po wystudzeniu wierzch opadnie
  • rozpuścić pozostałe 60 g czekolady mlecznej w kąpieli wodnej
  • truskawki odszypułkować
  • na przestudzonym cieście rozsmarować czekoladę, a po chwili ułożyć na wierzchu, na środku, truskawki
  • poczekać aż czekolada zastygnie. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Brownie i czekoladoweCiasta, torty, tartyTruskawkiWalentynkiPrzyjęcia i imprezyCzekolada
Przepis własny