Zupa warzywna kalafiorowa - przepis
na porcje dla 6 osób
Składniki
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/4 selera
- 2 kalarepy
- listki z kalarepy
- 1 mały kalafior
- sól
- pieprz
- pęczek koperku
- trochę zielonej pietruszki
zasmażka
- 1 i 1/2 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
Wykonanie
- wszystkie warzywa umyć i obrać
- kalafior podzielić na różyczki, marchewkę i pietruszkę pokroić w talarki, a seler i kalarepę w kostkę. Oderwane z kalarepy listki lekko posiekać
- na wrzątek (ilość wody taka, aby zakryła wszystkie warzywa, ale nie więcej) wrzucić marchewkę, pietruszkę oraz seler i gotować przez 10 min, następnie dodać kalarepę oraz kalafior i gotować kolejne 10 min. Pod koniec dodać listki kalarepy
- rozpuścić masło, po chwili dodać do niego mąkę i przyrumienić ją często mieszając – uważać aby nie przypalić zasmażki
- posiekać koperek i zieloną pietruszkę
- zasmażkę dodać do zupy i dokładnie zamieszać, całość posolić, popieprzyć, dodać koperek i natkę pietruszki