Truskawki pod owsiano-migdałową kruszonką - przepis
owalne naczynie żaroodporne o wym. 23 na 17 cm. tj. 2 duże lub 4 małe porcje
Składniki
- 500 g truskawek
- 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1/2 łyżki cukru
- kilka kropli soku z cytryny
- 1 łyżka migdałów w płatkach
kruszonka
- 90 g płatków owsianych
- 30 g mielonych migdałów
- 65 g zimnego masła
- 65 g cukru
do wysmarowania formy
- 1 łyżeczka masła
Wykonanie
- truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Większe owoce przekroić je na pół
- płatki owsiane zmielić jak najdrobniej – ja robię to w malakserze. Pod koniec płatki maja przypominać mąkę. Jeśli nie mamy gotowych mielonych migdałów, to również je zmielić
- dodać cukier i szybko zmiksować. Następnie dodać masło i miksować do połączenia składników – aż utworzy się “piasek”. Robić to krótko, by nie dostarczać do kruszonki ciepła
- naczynie żaroodporne wysmarować masłem
- truskawki wymieszać z cukrami oraz odrobina soku z cytryny, na sam koniec dodając płatki migdałów
- owoce przełożyć do żaroodpornego naczynia i posypać równomiernie kruszonką
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 195°C i piec przez 20 do 25 min. Jeśli kruszonka mało się rumieni, to pod koniec można włączyć termoobieg, bo kruszonka powinna przypiec się na złoto
- deser podawać na ciepło lub na zimno, sam lub z dodatkami jak lody, jogurt czy śmietana

