Truskawki pod owsiano-migdałową kruszonką

Truskawki pod owsiano-migdałową kruszonką

Truskawkowe crumble, czyli truskawki zapiekane pod owsiano-migdałową, słodką kruszonką, to najlepszy deser na ciepło, w sezonie truskawkowym.

Kruszonka, dzięki temu, że zrobiona ze zmielonych płatków owsianych oraz mielonych migdałów jest zdrowsza niż zwykła, a także bezglutenowa (pod warunkiem użycia bezglutenowych płatków owsianych).

Crumble to też świetny sposób na nieco przejrzałe owoce, a smak pieczonych truskawek to coś wspaniałego :)

Truskawki pod kruszonką można podawać na ciepło lub na zimno, same lub z dodatkiem lodów waniliowych, jogurtu, bitej śmietany czy sosu waniliowego.

Obowiązkowo do spróbowania w sezonie na truskawki!

Truskawki pod owsiano-migdałową kruszonką

owalne naczynie żaroodporne o wym. 23 na 17 cm. 2 duże lub 4 małe porcje

Składniki

  • 500 g truskawek
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1/2 łyżki cukru
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 1 łyżka migdałów w płatkach

kruszonka

  • 90 g płatków owsianych
  • 30 g mielonych migdałów
  • 65 g zimnego masła
  • 65 g cukru

do wysmarowania formy

  • 1 łyżeczka masła

Wykonanie

  • truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Większe owoce przekroić je na pół
  • płatki owsiane zmielić jak najdrobniej – ja robię to w malakserze. Pod koniec płatki maja przypominać mąkę. Jeśli nie mamy gotowych mielonych migdałów, to również je zmielić
  • dodać cukier i szybko zmiksować. Następnie dodać masło i miksować do połączenia składników – aż utworzy się “piasek”. Robić to krótko, by nie dostarczać do kruszonki ciepła
  • naczynie żaroodporne wysmarować masłem
  • truskawki wymieszać z cukrami oraz odrobina soku z cytryny, na sam koniec dodając płatki migdałów
  • owoce przełożyć do żaroodpornego naczynia i posypać równomiernie kruszonką
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 195°C i piec przez 20 do 25 min. Jeśli kruszonka mało się rumieni, to pod koniec można włączyć termoobieg, bo kruszonka powinna przypiec się na złoto
  • deser podawać na ciepło lub na zimno, sam lub z dodatkami jak lody, jogurt czy śmietana
Truskawki pod owsiano-migdałową kruszonką
Truskawki pod owsiano-migdałową kruszonką

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)