Trufle czekoladowe w malinowym pudrze - przepis
15 niewielkich trufli
Składniki
- 75 g czekolady mlecznej
- 25 g czekolady ciemnej 70%
- 50 g serka mascarpone
- 1/2 łyżeczki wiśniówki
puder malinowy do obtoczenia
- ok. 15 szt. liofilizowanych malin
- 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie
- serek wyjąć kilkanaście minut wcześniej z lodówki, ale może być chłodny
- czekolady roztopić w kąpieli wodnej: umieścić szklaną miskę nad garnkiem z gorącą wodą, do szklanej miski dać połamane czekolady. Nie przekraczać temperatury 46ºC, by nie zwarzyć czekolady. Uważać by do czekolady nie dostała się woda. Więcej informacji o roztapianiu czekolady we wpisie. Roztopione czekolady ostawić do przestudzenia, ale tak by nadal były płynne
- do serka mascarpone wlewać ostudzoną czekoladę cały czas miksując, aż do połączenia na jednolity krem. Pod koniec wlać wiśniówkę
- czekoladową masę wstawić do lodówki na około pół godziny do godziny, aż uzyskamy dość twardą konsystencję
- gdy masa zgęstnieje, wydzielać porcje wielkości kopiastej łyżeczki i toczyć je w dłoniach na idealną kulę. Odkładać na talerz, a gdy wykorzystamy całą masę, to schłodzić trufle w lodówce przez minimum pół godziny
- liofilizowane maliny umieścić w młynku do kawy i zmiksować na drobny puder. Następnie dodać cukier puder i krótko zmiksować. Powstały proszek przesypać przez drobne sitko, by pozbyć się pestek i innych drobinek
- na małym spodku umieścić puder i toczyć w nim schłodzoną truflę, aż przyklei się dość gruba warstwa pudru – dzięki temu nie zamoknie ona tak szybko, a trufle pozostaną suche i jasnoróżowe
- przechowywać w lodówce

