Torcik migdałowy w marcepanie - przepis
na tortownicę o średnicy 21 cm
Składniki
- 2 duże jajka
- 90 g cukru
- 35 g mąki pszennej
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 30 g mielonych migdałów
krem
- 3 łyżki cukru
- 17 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki likieru amaretto
- 2 łyżki syropu amaretto
- 165 ml tłustego mleka
- 20 g siekanych migdałów
do nasączenia biszkoptu
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka syropu amaretto
do dekoracji
- 300 g marcepanu
- 35 g cukru pudru + do podsypywania
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- cukier puder
Wykonanie
- jajka ubijać najpierw z 2 łyżeczkami cukru, a następnie dodawać stopniowo resztę cukru i ubijać do uzyskania gęstego kremu
- mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i z mielonymi migdałami, a następnie wmieszać do ubitych jajek
- dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (wyłożyć dno papierem, następnie zapiąć tortownicę i odciąć wystający papier)
- ciasto wlać do tortownicy i piec w 200ºC przez 20 min lub do suchego patyczka, a następnie zostawić w formie by wystygło
- w międzyczasie przyrządzić krem. Cukier i mąkę ziemniaczaną rozmieszać porządnie w syropie i likierze. Migdały obrać i drobno posiekać. Zagotować mleko i zagęścić je mieszanką z mąką ziemniaczaną, intensywnie mieszając i gotując całość jeszcze ok 3 min. Pod koniec dodać migdały. Zostawić w garnku do ostygnięcia
- wystudzone ciasto dokładnie odciąć nożem od boków tortownicy, wyjąć i przekroić na dwa blaty
- wymieszać 1 łyżkę syropu amaretto z 1 łyżką wody
- dolny blat ułożyć na paterze i nasączyć równomiernie połową płynu, następnie wyłożyć cały krem, rozsmarować, położyć drugi blat i nasączyć go resztą płynu
- ciasto przykryć i wstawić do lodówki na min 3 h
- marcepan zagnieść z cukrem pudrem i rozwałkować. Wyciąć krążek średnicy ok 24 cm (tak by później zakrył całe ciasto), a z reszty masy wyciąć gwiazdki. W razie potrzeby podsypywać cukrem pudrem
- płatki migdałów uprażyć na patelni i wystudzić
- ciasto dokładnie obłożyć krążkiem z masy marcepanowej, masę docisnąć, szczególnie z boku
- na wierzchu tortu ułożyć gwiazdki (najlepiej przykleić je zwilżając od spodu odrobiną wody), posypać trochę cukrem pudrem, a na środku wysypać płatki migdałowe
- ciasto przechowywać w lodówce
