Tarta z kajmakiem i masłem orzechowym - przepis
forma do tart o średnicy 28 cm
Składniki
spód
- 270 g mąki pszennej krupczatki
- 160 g zimnego masła
- 70 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
krem
- 350 g kajmaku
- 150 g masła orzechowego, gładkiego
- 150 g czekolady mlecznej
do posypania
- 30 g orzeszków ziemnych niesolonych (waga po obraniu)
- 1/4 łyżeczki soli
Wykonanie
- składniki na spód szybko wymieszać ze sobą – ja polecam to zrobić mikserem – tak by nie zdążyły się ogrzać. Ciasto powinno mieć konsystencję piasku. Ciasto zagnieść w kulę i dać do lodówki na ok. 30 min.
- formę przesmarować masłem
- wgnieść ciasto w formę. Można je rozwałkować i wtedy ułożyć w formie. Zrobić widelcem kilkanaście dziurek. Ciasto w formie schłodzić w lodówce przez ok. 10 min.
- spód piec w 200ºC przez 20 do 30 min., aż zarumieni się na ciemnozłoty koloru. Spód jest smaczniejszy gdy jest mocno przyrumieniony. Ciasto kruche po upieczeniu nie powinno być blade. Spód całkowicie wystudzić
- jeśli mamy orzeszki w skorupkach to obrać je. Następnie podprażyć fistaszki kilka min. na suchej patelni – będzie widać gdy się przyrumienią. Zostawić je do wystudzenia , a następnie wymieszać z solą
- kajmak oraz masło orzechowe powinny być w temperaturze pokojowej. Wtedy należy je wymieszać ze sobą na gładki krem, wyłożyć na spód i dokładnie wyrównać
- spód z kremem włożyć do lodówki, na ok. 30 min., by krem nieco stężał
- czekoladę roztopić w kąpieli wodnej – tutaj instrukcja. Gdy nieco się przestudzi, wylać ją na schłodzony krem, rozprowadzić i wyrównać
- orzeszki ziemne posiekać z grubsza nożem i posypać nimi tartę, zanim czekolada stężeje – tak by miały szansę się przykleić
- tartę przechowywać w lodówce, ale wyciągać na ok. 20 min. przed podaniem

