Tarta z botwinką, fetą i ricottą - przepis
tarta wielkości 25 na 35 cm
Składniki
- 270 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
- ok. 180 g sera ricotta
- 30 g sera feta
- 1 pęczek botwinki
- 1 łyżka masła
- 1 mały ząbek czosnku
- ½ łyżeczki pieprzu
- ¾ łyżeczki soli
- 1 i ½ łyżeczki miodu
do posypania
- garść świeżego koperku
Wykonanie
- buraczki wyszorować, łodyżki i liście dokładnie umyć
- buraczki obrać w miejscach gdzie mają grubsza skórkę, następnie pokroić na cienkie półtalarki. Łodyżki posiekać na ok 1 cm kawałki. Liście również posiekać
- na patelni rozpuścić masło (najlepiej klarowane) i wrzucić przeciśnięty przez praskę żąbek czosnku oraz buraczki. Podsmażać 2 min., następnie dodać łodyżki, podsmażać kolejne 4 min. Wtedy dodać miód, pieprz oraz sól, wymieszać, dorzucić liście i podsmażać całość tylko do momentu aż liście zwiędną, tj ok 1 min. Odstawić na bok
- ciasto francuskie rozwinąć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zagiąć ok. pół cm brzegu, tworząc niewielki rant, a środek ponakłuwać widelcem
- ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 do 15 min., aż ciasto lekko się zarumieni
- ciasto posmarować ricottą, następnie rozłożyć na nim podsmażoną botwinkę i na koniec posypać pokruszoną w palcach fetą
- włożyć z powrotem do pieca nagrzanego do 200°C i piec przez 15 do 20 min. – do momentu gdy rant ciasta będzie złotobrązowy
- można podawać na ciepło lub na zimno. Przed podaniem tartę posypać świeżym posiekanym koperkiem
