Tabbouleh – tradycyjna sałatka arabska - przepis
na porcje dla 2 osób
Składniki
- 120 g kuskusu (lub w wersji bez glutenu: kaszy jaglanej)
- 1 pomidor
- 1/3 ogórka zielonego
- 1/4 czerwonej papryki
- 2 zielone cebule dymki (zielona część z 2 cebul)
- 1 pęczek natki pietruszki
- ok. 20 listków mięty
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 ząbek czosnku
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Wykonanie
- kuskus umieścić w dużej misce i zalać wrzątkiem 1 do 2 cm powyżej powierzchni kuskusu. Zostawić na kilka minut aż wchłonie całą wodę, a następnie odstawić do przestudzenia na kilkanaście minut. Jeśli używamy kaszy jaglanej jako zamiennika bez glutenu: kaszę należy przed gotowaniem przepłukać wrzątkiem – wtedy nie będzie gorzka. Następnie należy ją zalać ilością wody 2 razy większą niż ilość kaszy, lekko posolić i gotować na wolnym ogniu, aż do wchłonięcia wody, ale zanim stanie się zbita i sucha, tj. ok. 15 min.
- pomidor i ogórek obrać, a następnie pokroić w drobna kostkę razem z czerwoną papryką
- posiekać natkę pietruszki, liście mięty oraz zielone części cebul dymek
- ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, a z cytryny wycisnąć 3 łyżki soku
- wymieszać oliwę, sok z cytryny, czosnek oraz sól i pieprz
- wszystkie składniki dokładnie wymieszać razem z kuskusem
- odstawić na 10 min, by smaki się „przegryzły”, a następnie podawać
