Szaszłyki z kurczaka i warzyw - przepis
5 szaszłyków
Składniki
- 300 g piersi z kurczaka
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 niewielka cukinia
- 1 cebula czerwona
marynata do mięsa
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka natki pietruszki
do posmarowania warzyw
- trochę oliwy
dodatkowo
- 5 patyczków do szaszłyków o dł. 30 cm
Wykonanie
- drewniane patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie przez minimum 1 godzinę
- piersi z kurczaka pokroić na niewielkie, regularne kawałki – ok. 2 cm do 3 cm
- natkę pietruszki i tymianek drobno posiekać
- wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce
- do marynaty włożyć kawałki kurczaka, wymieszać, przykryć folią i umieścić na minimum 30 min w lodówce
- papryki pokroić na kawałki wielkości ok. 2 cm na 2 cm
- pokroić i podzielić na warstwy cebulę, by uzyskać podobne kawałki
- cukinię pokroić na plasterki grubości 1 cm. Jeśli mamy grubą cukinię, to plasterki można przeciąć dodatkowo na pół
- warzywa skropić oliwą
- wszystkie warzywa oraz kurczaka nadziewać naprzemiennie na patyki do szaszłyków, zostawiając trochę wolnego miejsca do trzymania patyczków. Zaczynać i kończyć kawałkiem papryki, gdyż najmniej zsuwa się z patyczków
- szaszłyki grillować na rozgrzanym grillu, ze wszystkich stron, w sumie przez ok. 15 min. – aż mięso będzie upieczone
- szaszłyki można tez piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 do 30 min. – aż mięso będzie upieczone. Pod ruszt z szaszłykami warto podłożyć blachę z paperem do pieczenia – na kapiący tłuszcz
