Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Świąteczna szynka pieczona miodowo-śliwkowa

Pieczeń z szynki to świetny pomysł na rodzinny obiad. A świąteczna, pieczona szynka z miodem, powidłami śliwkowymi, pomarańczą i przyprawami korzennymi, podana z sosem śliwkowo-miodowym,  to idealny uroczysty obiad.

Jak zrobić pieczoną szynkę, by było prosto, a efekt był doskonały? Są przeróżne przepisy na pieczoną szynkę. Bardzo ciekawe są przepisy na amerykańską świąteczną szynkę w glazurze, gdzie najpierw marynujemy mięso w solance, później gotujemy i na koniec dopiekamy tworząc chrupiącą skórkę z warstwy tłuszczu i glazury. Jednak dziś proponuję Wam banalnie prosty przepis na pieczeń z szynki. Lubię efektowne przepisy, ale również szybkie i proste i to jest właśnie jeden z nich.

Mięso marynujemy jedynie kilka godzin wcześniej, a najlepiej przez noc, przed dniem, kiedy chcemy podać pieczeń. Rano natomiast pieczemy je, dajemy mu odpocząć kilka godzin i możemy podawać!

Dzięki marynacie z przypraw korzennych, miodu, powideł śliwkowych, soku pomarańczowego i białego wina nasza szynka jest wyjątkowo świąteczna, aromatyczna i krucha! Pieczemy ją w nieco niższej temperaturze niż większość przepisów podaje, co sprawia, że jest naprawdę doskonała.

Jest to również pieczeń, która jest idealna na ciepło, na obiad, podana z sosem miodowo-śliwkowym na bazie sosu z pieczenia mięsa. Ale równie znakomita jest na zimno, krojona na cienkie plastry na kanapki. Świetnie się też przechowuje, czy mrozi.

Spróbujcie koniecznie!

Świąteczna szynka pieczona miodowo-śliwkowa - przepis

1 duża pieczeń

Składniki

  • 2 kg szynki, bez kości

marynata

  • 1 łyżka roztopionego masła klarowanego lub oleju, np. słonecznikowego lub rzepakowego
  • sok z 1 pomarańczy
  • 80 ml wina białego, wytrwanego
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • kilkanaście goździków
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy

na dno naczynia

  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju

do posmarowania w trakcie pieczenia

  • 1 i 1/2 łyżki miodu
  • 1 i 1/2 łyżki śliwkowych

sos miodowo-śliwkowy do podania

  • sos powstały podczas pieczenia
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych

dodatkowo

  • żaroodporne naczynie z pokrywką, np. ceramiczne

Wykonanie

  • szynkę opłukać wodą, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem, Jeśli mamy kawałek szynki z warstewką tłuszczu na wierzchu (taki będzie najlepszy), to tłuszcz naciąć nożem w kratkę, uważając by nie przeciąć mięsa
  • najlepiej i najwygodniej piec szynkę w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Ale jeśli takiego nie mamy to użyć rękawa do pieczenia – w tym wypadku poniższy punkt z marynowaniem mięsa wykonać tak, by wszystko – sok, wino, przyprawy i mięso zostały zamknięte w rękawie
  • dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem/olejem i ułożyć w nim mięso. Mięso polać masłem/olejem i wetrzeć go, następnie polać winem oraz sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Obsypać z obu stron solą, pieprzem, tymiankiem, cynamonem i goździkami, a następnie również wszystko wetrzeć. Na koniec nasmarować mięso miodem oraz powidłami
  • przykryć naczynie pokrywką (lub zamknąć rękaw) i włożyć do lodówki na minimum 3 h, a najlepiej na całą noc
  • wyjąć na godzinę przed pieczeniem z lodówki
  • mięso w naczyniu z marynatą, ale bez pokrywki (lub otwarty rękaw) wstawić  do piekarnika nagrzanego do 200ºC i zapiec przez 15 minut. Następnie przykryć mięso pokrywką (zamknąć rękaw), zmniejszyć temperaturę do 160ºC i piec jeszcze przez 2 godziny (po pół godziny na każde pół kg). Po tym czasie mięso wyjąć z piekarnika, zdjąć pokrywkę, mięso polać sosem, który się wytworzył, a następnie posmarować wierzch mieszanką miodu i powideł śliwkowych, wstawić z powrotem do piekarnika i piec już bez przykrycia jeszcze przez 15 minut by zapiec glazurę na mięsie
  • po upieczeniu mięso studzić pod przykryciem minimum 30-40 minut, by soki się uspokoiły i wtedy można je kroić. Można je też całkowicie wystudzić i schłodzić pieczeń w lodówce i wtedy dopiero kroić – będziemy mogli uzyskać cienkie plasterki na kanapki
  • zrobić sos śliwkowo-miodowy do podawania. Po upieczeniu i przestudzeniu mięsa wyjąć je z naczynia żaroodpornego, z naczynia zlać cały powstały płyn, a mięso włożyć do naczynia z powrotem, by nie wysychało. Natomiast płyn przelać przez sitko do garnuszka, by pozbyć się przypraw, a następnie dodać miód, powidła i podgrzewać całość na średnim ogniu, aż do uzyskania zadowalającej konsystencji sosu, czyli gęstej ale lejącej – powinno to zająć od 15 do 30 minut w zależności od pierwotnej konsystencji
  • pieczeń przechowywać w lodówce, pod przykryciem, podobnie sos. Jeśli chcemy odgrzać szynkę, to podlać ją odrobiną wody. Pieczeń można też podzielić na pół lub pojedyncze plastry i zamrozić

Przepis własny

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)