Sos chrzanowo-jajeczny

Sos chrzanowo-jajeczny

Ostry, wyrazisty, gęsty sos chrzanowo-jajeczny, bez którego nie wyobrażam sobie wielkanocnej szynki, kiełbas ani jajek.

To przepis z mojego rodzinnego domu, który pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Robimy go co roku w Wielką Sobotę i część obowiązkowo trafia do święconki. A później przez całe święta jest niezawodnym dodatkiem do szynek, mięs, kiełbas i jajek.

Jego przygotowanie wymaga niewielkiej ilości wody z gotowania świątecznej szynki, tak więc musicie być pewni, że szynka jest z zaufanego źródła, bez konserwantów i sztucznych dodatków. Jeśli tak nie jest to możecie użyć po prostu zwykłej wody. Chodzi o nadanie odpowiedniej konsystencji. Sos ma być jak gęsta śmietana.

Ilość chrzanu również zależy od Waszych preferencji. Moja wersja jest ostra – przynajmniej wg. mnie. Możecie zatem zmniejszyć lub zwiększyć jego ilość. Ja użyłam chrzanu tartego ze słoika, ale jak najbardziej sprawdzi się świeży, tylko w mniejszej ilości.

Podczas przygotowywania musicie pamiętać, że chrzan “przegryzie się” z jajkami i na drugi dzień sos nieco złagodnieje.

Sos chrzanowo-jajeczny

ok. 500 g sosu

Składniki

  • 5 dużych jajek
  • 170 g tartego chrzanu
  • kilka łyżek wody z gotowania szynki wielkanocnej (z zaufanego źródła, bez konserwantów i sztucznych dodatków)
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Wykonanie

  • jajka ugotować na twardo – włożyć do zimnej wody, a gdy woda zacznie wrzeć, to gotować jeszcze przez 9 min.
  • jajka wystudzić, obrać i delikatnie oddzielić żółtka od białek, wyjmując je w całości
  • żółtka utrzeć łyżką, aż pozbędziemy się wszelkich grudek, a następnie dodawać wodę z szynki i dalej rozcierać, aż uzyskamy konsystencję śmietany
  • białka bardzo drobno posiekać – można to zrobić nożem lub w malakserze
  • połączyć białka z żółtkami, dodać tarty chrzan i doprawić solą i cukrem do smaku. Dobierając ilość chrzanu, należy pamiętać, że na drugi dzień sos się “przegryzie” i nieco złagodnieje
  • sos dobrze wymieszać. Jeśli jest za gęsty, dodać jeszcze wody z szynki, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany
  • przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce
Sos chrzanowo-jajeczny

Przepis z rodzinnego domu

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)