Sernik na zimno jagodowo-malinowy z galaretką

Sernik na zimno jagodowo-malinowy z galaretką

Wspaniały, jagodowo-malinowy sernik na zimno, z pełną owoców galaretką. Jest pyszny, lekki, bardzo mocno owocowy i dodatkowo kolorowy. Taki jagodowy sernik na zimno z malinową galaretką prezentuje się pięknie i na pewno zasmakuje każdemu fanowi serników bez pieczenia, a także jagód i malin.

Zamiast galaretki malinowej możecie użyć takiej o smaku owoców leśnych, ale przeważnie ma ona ciemniejszy, bardziej „brudny” kolor. Dlatego polecam żyworóżową galaretkę malinową. W przepisie używam opakowania galaretki o wadze 75 g przeznaczonej na 500 ml wody, więc teoretycznie wystarczyłoby jedno opakowanie na podane przeze mnie 450 ml. Jednak zachęcam do użycia 1 i 1/2 opakowania, a nawet 1 i 3/4, by otrzymać bardziej gęstą i zwartą galaretkę. Taka będzie też wytrzymalsza podczas upałów.

Do serników pieczonych polecam własnoręcznie mielenie prawdziwego twarogu. Natomiast przy sernikach a zimno, a więc i w tym wypadku, jak najbardziej sprawdzi się już zmielony twaróg z wiaderka.

Sernik na zimno jagodowo-malinowy z galaretką

tortownica 24 cm

Składniki

jagodowa masa serowa

  • 500 g sera twarogowego, mielonego trzykrotnie, z wiaderka
  • 400 g śmietany 36%
  • 200 g cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 80 g jagód
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 70 ml gorącej wody

spód

  • ok. 14 szt. podłużnych biszkoptów

galaretka z owocami

  • 150 g jagód
  • 200 g malin
  • 1 i 1/2 opakowania galaretek malinowych, tj ok. 120 g
  • 450 ml wody

Wykonanie

  • jagody i maliny umyć i całkowicie osuszyć
  • zagotować 450 ml wody i wsypać do niej minimum 1 i 1/2 opakowania galaretki malinowej. Dokładnie rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia. Zostawić w temperaturze pokojowej, by galaretka powoli stygła
  • żelatynę zalać gorąca wodą (nie wrzącą) i dokładnie rozmieszać, a następnie zostawić do przestudzenia
  • jeśli nie mamy mielonego sera twarogowego (np. z wiaderka, co w tym przepisie polecam), to należy zmielić ser, przynajmniej dwukrotnie
  • dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zapinając go obręczą, a na bok tortownicy dać pasek papieru do pieczenia – tak wyłożony papier nie będzie się zaginał i “odbijał” w masie serowej. Można boki zwilżyć odrobiną wody by pasek papieru się „przykleił” i nie przesuwał. Następnie dno tortownicy wyłożyć ściśle biszkoptami. W razie potrzeby można je dociąć, by w miarę szczelnie wypełnić luki
  • wyskrobać ziarenka z laski wanilii i najlepiej rozetrzeć palcami z odrobiną cukru, by się rozdzieliły
  • 80 g jagód zmiksować w malakserze na gładkie purée
  • zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier oraz ziarenka wanilii
  • do śmietany wmieszać, na wolnych obrotach miksera, ser. Następnie delikatnie wmieszać purée z jagód
  • do żelatyny dodać ze dwie łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać
  • następnie, tak zahartowaną żelatynę wmieszać bardzo dokładnie do masy serowej
  • masę serową wylać do tortownicy, na ułożone biszkopty
  • tortownicę przykryć folią, tak by nie stykała się z masą i wstawić do lodówki na ok. godzinę, może mniej – do momentu gdy masa serowa zacznie tężeć
  • zależnie jak szybko tężeje galaretka można ją trzymać w temperaturze pokojowej lub wstawić na krótko do lodówki – chodzi nam o to by w momencie gdy będziemy ją wylewać na ser i owoce, galaretka była jak najbardziej gęsta ale wciąż płynna (by jeszcze nie robiły się „gluty”)
  • na wstępnie stężałej masie serowej rozłożyć równomiernie maliny. Następnie w luki mięzy malinami wysypać równomiernie jagody. Owoce zalać tężejącą galaretką
  • sernik wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do stężenia
  • gotowy sernik trzymać w lodówce
Sernik na zimno jagodowo-malinowy z galaretką
Sernik na zimno jagodowo-malinowy z galaretką
Sernik na zimno jagodowo-malinowy z galaretką

Przepis własny.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)