Sernik na zimno jagodowo-malinowy z galaretką - przepis
tortownica 24 cm
Składniki
jagodowa masa serowa
- 500 g sera twarogowego, mielonego trzykrotnie, z wiaderka
- 400 g śmietany 36%
- 200 g cukru
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 80 g jagód
- 6 łyżeczek żelatyny w proszku
- 70 ml gorącej wody
spód
- ok. 14 szt. podłużnych biszkoptów
galaretka z owocami
- 150 g jagód
- 200 g malin
- 1 i 1/2 opakowania galaretek malinowych, tj ok. 120 g
- 450 ml wody
Wykonanie
- jagody i maliny umyć i całkowicie osuszyć
- zagotować 450 ml wody i wsypać do niej minimum 1 i 1/2 opakowania galaretki malinowej. Dokładnie rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia. Zostawić w temperaturze pokojowej, by galaretka powoli stygła
- żelatynę zalać gorąca wodą (nie wrzącą) i dokładnie rozmieszać, a następnie zostawić do przestudzenia
- jeśli nie mamy mielonego sera twarogowego (np. z wiaderka, co w tym przepisie polecam), to należy zmielić ser, przynajmniej dwukrotnie
- dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zapinając go obręczą, a na bok tortownicy dać pasek papieru do pieczenia – tak wyłożony papier nie będzie się zaginał i “odbijał” w masie serowej. Można boki zwilżyć odrobiną wody by pasek papieru się „przykleił” i nie przesuwał. Następnie dno tortownicy wyłożyć ściśle biszkoptami. W razie potrzeby można je dociąć, by w miarę szczelnie wypełnić luki
- wyskrobać ziarenka z laski wanilii i najlepiej rozetrzeć palcami z odrobiną cukru, by się rozdzieliły
- 80 g jagód zmiksować w malakserze na gładkie purée
- zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier oraz ziarenka wanilii
- do śmietany wmieszać, na wolnych obrotach miksera, ser. Następnie delikatnie wmieszać purée z jagód
- do żelatyny dodać ze dwie łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać
- następnie, tak zahartowaną żelatynę wmieszać bardzo dokładnie do masy serowej
- masę serową wylać do tortownicy, na ułożone biszkopty
- tortownicę przykryć folią, tak by nie stykała się z masą i wstawić do lodówki na ok. godzinę, może mniej – do momentu gdy masa serowa zacznie tężeć
- zależnie jak szybko tężeje galaretka można ją trzymać w temperaturze pokojowej lub wstawić na krótko do lodówki – chodzi nam o to by w momencie gdy będziemy ją wylewać na ser i owoce, galaretka była jak najbardziej gęsta ale wciąż płynna (by jeszcze nie robiły się „gluty”)
- na wstępnie stężałej masie serowej rozłożyć równomiernie maliny. Następnie w luki mięzy malinami wysypać równomiernie jagody. Owoce zalać tężejącą galaretką
- sernik wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do stężenia
- gotowy sernik trzymać w lodówce



