Sangria z truskawkami - przepis
dzbanek o pojemności ok. 1,6 l
Składniki
- 600 ml wytrawnego czerwonego wina
- 200 ml wody
- 100 ml soku jabłkowego
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 średnia pomarańcza
- 1/2 cytryny niewoskowanej
- 1 brzoskwinia
- 100 g truskawek
- ok. 10 kostek lodu
Wykonanie
- cukier wymieszać z wodą, aż do całkowitego rozpuszczenia
- wino wlać do dzbanka i dodać do niego wodę oraz sok jabłkowy
- cytrusy porządnie wyszorować, brzoskwinie i truskawki umyć, z brzoskwini wyjąć pestkę, a truskawki odszypułkować
- wszystkie owoce pokroić na plasterki grubości ok. pół cm
- owoce wrzucić do dzbanka z winem i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny, by napój nabrał aromatów
- przed podaniem wrzucić do dzbanka kostki lodu
