Sangria z truskawkami

Sangria z truskawkami

Wspaniała sangria z truskawkami, ale też z brzoskwinią, pomarańczą i cytryną, zrobiona tradycyjnie na czerwonym winie.

Sangria wywodzi się z Hiszpanii i jest tam tradycyjnym napojem alkoholowym. Sangría znaczy po hiszpańsku krwawienie i jest bezpośrednim odniesieniem do czerwonej barwy trunku, gdyż klasyczna wersja powstaje z czerwonego wina.

Jej pierwsze wersje składały się jedynie z wina oraz wody i miały za zadanie gasić pragnienie żniwiarzy na polach, podczas hiszpańskich upałów. Później napój wzbogacono poprzez dodawanie owoców, cukru, soków czy mocniejszych alkoholi.

Myślę, że jak raz spróbujecie, to żadne letnie przyjęcie nie obędzie się u Was bez sangrii :)

Sangria z truskawkami

dzbanek o pojemności ok. 1,6 l

Składniki

  • 600 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 200 ml wody
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 średnia pomarańcza
  • 1/2 cytryny niewoskowanej
  • 1 brzoskwinia
  • 100 g truskawek
  • ok. 10 kostek lodu

Wykonanie

  • cukier wymieszać z wodą, aż do całkowitego rozpuszczenia
  • wino wlać do dzbanka i dodać do niego wodę oraz sok jabłkowy
  • cytrusy porządnie wyszorować, brzoskwinie i truskawki umyć, z brzoskwini wyjąć pestkę, a truskawki odszypułkować
  • wszystkie owoce pokroić na plasterki grubości ok. pół cm
  • owoce wrzucić do dzbanka z winem i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny, by napój nabrał aromatów
  • przed podaniem wrzucić do dzbanka kostki lodu
Sangria z truskawkami

Przepis własny, na podstawie tradycyjnych składników hiszpańskiej sangrii. Informacje za Wikipedia.org

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)