Sałatka z pęczaku, papryk i pietruszki - przepis
2 duże lub 4 małe porcje
Składniki
- 120 g pęczaku
- 1/4 papryki żółtej
- 1/4 papryki czerwonej
- 1/4 papryki zielonej
- 1 duży pomidor
- 1 pęczek zielonej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 ząbka czosnku
Wykonanie
- pęczak ugotować w lekko osolonej wodzie, al dente. Następnie kaszę przestudzić
- papryki pokroić w drobną kostkę
- pomidora obrać i również pokroić z drobną kostkę
- natkę pietruszki posiekać dość drobno
- czosnek przecisnąć przez praskę
- wszystkie składniki sałatki, tzn kaszę, wszystkie warzywa oraz oliwę, sok i przyprawy, dokładnie wymieszać
- odstawić na kilka minut by sałatka się “przegryzła”
- przechowywać w lodówce
