Sałatka z kurczakiem, gruszką i camembert - przepis
na porcje dla 2 osób
Składniki
- pół główki sałaty masłowej
- 1 duża gruszka
- 90 g sera camembert
- pierś kurczaka o wadze ok. 200 g
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek rafinowana
sos
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 3/4 łyżeczki musztardy
- 3/4 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Wykonanie
- kurczaka pokroić na niewielkie kawałki, posypać solą i pieprzem
- kawałki kurczaka grillować na patelni z odrobiną oliwy, aż się zarumienią
- wymieszać dobrze składniki sosu aż do połączenia – sos powinien być gładki i nieco gęsty
- sałatę obrać i umyć, liście lekko porwać
- gruszkę obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w większą kostkę
- ser pokroić w plasterki
- liście sałaty rozłożyć na talerzach, na sałacie ułożyć gruszkę, a na niej ciepłego kurczaka, z kolei na kurczaku ułożyć ser, który dzięki ciepłu lekko się rozpuści
- całość równomiernie polać sosem
- podawać natychmiast
