Sałatka z kurczakiem, gruszką i camembert

Sałatka z kurczakiem, gruszką i camembert

Świeża i lekka. Sycąca dzięki kurczakowi, z wyrazistym sosem i sprawdzonym połączeniem sera camembert i słodkiej gruszki. Najlepsza sałatka jaką znam!

Polecam jako przystawkę na przyjęcie lub jako lekki i szybki obiad czy spóźnioną kolację. Sprawdza się w każdej sytuacji, a sos zachwyca za każdym razem tak samo.

Sałatka z kurczakiem, gruszką i camembert

na porcje dla 2 osób

Składniki

  • pół główki sałaty masłowej
  • 1 duża gruszka
  • 90 g sera camembert
  • pierś kurczaka o wadze ok. 200 g
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek rafinowana

sos

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 3/4 łyżeczki musztardy
  • 3/4 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Wykonanie

  • kurczaka pokroić na niewielkie kawałki, posypać solą i pieprzem
  • kawałki kurczaka grillować na patelni z odrobiną oliwy, aż się zarumienią
  • wymieszać dobrze składniki sosu aż do połączenia – sos powinien być gładki i nieco gęsty
  • sałatę obrać i umyć, liście lekko porwać
  • gruszkę obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w większą kostkę
  • ser pokroić w plasterki
  • liście sałaty rozłożyć na talerzach, na sałacie ułożyć gruszkę, a na niej ciepłego kurczaka, z kolei na kurczaku ułożyć ser, który dzięki ciepłu lekko się rozpuści
  • całość równomiernie polać sosem
  • podawać natychmiast
Sałatka z kurczakiem, gruszką i camembert

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)