Sałatka z brzoskwinią, kurczakiem i fetą - przepis
porcje dla 2 osób
Składniki
- 1 brzoskwinia
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki masła
- pierś kurczaka o wadze ok. 280 g
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek rafinowanej
- pieprz
- sól
- szczypta słodkiej papryki
- pół główki sałaty masłowej
- 40 g sera feta
- 15 g orzechów włoskich
sos
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Wykonanie
- pierś kurczaka posypać solą, pieprzem i szczyptą papryki. Pierś zostawić w całości
- kurczaka grillować na patelni z odrobiną oliwy, aż się mocno zarumieni. Trwa to ok 6 do 9 min. z każdej strony. Gotowego kurczaka odstawić na chwilę
- brzoskwinię przekroić na pół, wyjąć pestkę. Każdą połówkę rozciąć na 6 plasterków
- na patelni z masłem i miodem smażyć plasterki brzoskwini przez ok. 5 min. Lekko potrząsać, by sos pokrył owoce
- wymieszać dobrze składniki sosu aż do połączenia – sos powinien być gładki
- sałatę obrać i umyć, liście lekko porwać
- kurczaka pokroić w plastry
- liście sałaty rozłożyć na talerzach, na sałacie ułożyć na przemian plasterki brzoskwini i kurczaka, rozkruszyć fetę i rozsypać nieco rozdrobnione orzechy włoskie
- całość równomiernie polać sosem
- podawać natychmiast
