Sałatka z brzoskwinią, kurczakiem i fetą

Sałatka z brzoskwinią, kurczakiem i fetą

Sałatka z karmelizowanymi w miodzie brzoskwiniami, grillowanym kurczakiem, serem feta, orzechami włoskimi i miodowo-balsamicznym sosem.

Szybka i smaczna letnia sałatka – idealna jako lekki obiad.

Ponieważ pierś kurczaka grillujemy w całości, to ważne by mięso było wyjęte wcześniej z lodówki, a na pewno dobrze rozmrożone, by środek nie pozostał surowy.

Sałatka z brzoskwinią, kurczakiem i fetą

porcje dla 2 osób

Składniki

  • 1 brzoskwinia
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki masła
  • pierś kurczaka o wadze ok. 280 g
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek rafinowanej
  • pieprz
  • sól
  • szczypta słodkiej papryki
  • pół główki sałaty masłowej
  • 40 g sera feta
  • 15 g orzechów włoskich

sos

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Wykonanie

  • pierś kurczaka posypać solą, pieprzem i szczyptą papryki. Pierś zostawić w całości
  • kurczaka grillować na patelni z odrobiną oliwy, aż się mocno zarumieni. Trwa to ok 6 do 9 min. z każdej strony. Gotowego kurczaka odstawić na chwilę
  • brzoskwinię przekroić na pół, wyjąć pestkę. Każdą połówkę rozciąć na 6 plasterków
  • na patelni z masłem i miodem smażyć plasterki brzoskwini przez ok. 5 min. Lekko potrząsać, by sos pokrył owoce
  • wymieszać dobrze składniki sosu aż do połączenia – sos powinien być gładki
  • sałatę obrać i umyć, liście lekko porwać
  • kurczaka pokroić w plastry
  • liście sałaty rozłożyć na talerzach, na sałacie ułożyć na przemian plasterki brzoskwini i kurczaka, rozkruszyć fetę i rozsypać nieco rozdrobnione orzechy włoskie
  • całość równomiernie polać sosem
  • podawać natychmiast
Sałatka z brzoskwinią, kurczakiem i fetą

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)