Risotto z groszkiem, pietruszką i bazylią

Risotto z groszkiem, pietruszką i bazylią

Świeże, wiosenne, zielone risotto z groszku, pietruszki i bazylii. Orzeźwiające dzięki dużej ilości aromatycznych ziół. Do tego połączenia świetnie pasuje ser owczy pecorino.

Więcej informacji o tym, jak przyrządzać perfekcyjne risotto, znajdziecie w przepisie na risotto z borowikami.

Gorąco polecam na wiosnę! :)

Risotto z groszkiem, pietruszką i bazylią

porcje dla 2 osób

Składniki

  • 170 g ryżu arborio
  • 1 mała cebula
  • 120 g szklanka groszku, mrożonego lub świeżego
  • ½ pęczka pietruszki zielonej
  • duża garść liści bazylii
  • 500 ml bulionu
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki masła

do dodania na koniec

  • 1 łyżka zimnego masła
  • 25 g pecorino
  • 3/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie

  • groszek, jeśli jest mrożony, zblanszować pół minuty we wrzątku
  • cebulę posiekać w małą kosteczkę i podsmażyć na oliwie z dodatkiem masła
  • po krótkiej chwili dodać ryż i podsmażyć przez moment, aż ryż stanie się przejrzysty, tzn zahartuje się masłem z oliwą
  • następnie dolać wina i gotować aż do wchłonięcia, mieszając
  • bulion do podlewania risotto musi być stale bardzo gorący, bo inaczej spowolnimy gotowanie naszego dania. Trzymamy go na małym ogniu
  • gdy wino się wchłonie, dolać trochę bulionu, gotować do wchłonięcia płynu przez ryż, często mieszając. Czynność ponawiać, aż wykorzystamy cały bulion, a ryż będzie kleisty z zewnątrz, a zarazem al dente – trwa to w sumie ok. 20 min
  • w połowie tego czasu dodać groszek
  • kontynuować dolewanie bulionu i mieszanie, aż ryż będzie al dente – najlepiej próbować czy już jest gotowy
  • w międzyczasie posiekać natkę pietruszki i bazylię oraz zetrzeć pecorino
  • na sam koniec doprawić, dodać zimne masło, świeżo starty ser oraz pietruszkę i bazylię. Szybko, ale delikatnie wymieszać i od razu zdjąć z ognia
  • podawać natychmiast
Risotto z groszkiem, pietruszką i bazylią

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)