Prawdziwa włoska Lasagne Bolognese - przepis
na formę ceramiczną, prostokątną 30x20 cm, na porcje dla 6 do 8 osób
Składniki
sos bolognese
- 650 g mięsa mielonego wołowego (lub pół na pół mięsa wołowego i wieprzowego)
- 30 g włoskiej pancetty lub boczku
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 1/2 łodygi selera naciowego
- 1 szklanka czerwonego wina
- 2 puszki pomidorów (800 g)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki mleka
- 3/4 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki rozmarynu
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek rafinowanej
sos beszamelowy
- 55 g mąki
- 60 g masła
- 550 ml mleka
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 100 g parmezanu
- 12-14 płatów makaronu do lasagne
do wysmarowania formy
- masło
Wykonanie
- cebulę, seler naciowy i marchewkę obrać i drobno posiekać, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę
- pancettę lub boczek pokroić w kostkę
- pancettę lub boczek zrumienić chwilę na patelni
- dodać oliwę, a następnie warzywa, by zeszkliły się przez kilka minut. Mieszać by się równomiernie zeszkliły, a nie przypaliły
- dodać mielone mięso i smażyć ok. 10 min. Na tym etapie niewiele mieszać – pozwolić by mięso przysmażyło się od dołu i wtedy dopiero zamieszać i znów pozwolić mięsu się przysmażyć
- gdy całe mięso się przesmaży, dodać wino i gotować aż odparuje
- następnie dodać rozdrobnione pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, przyprawami i gotować przez minimum półtorej godziny na wolnym ogniu, a najlepiej ok. 3 godziny, w razie potrzeby dolewając co jakiś czas trochę wody
- pod koniec dodać 3 łyżki mleka
- zrobić sos beszamelowy: w garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i zasmażyć aż do uzyskania złotego koloru. Następnie dodać powoli mleko intensywnie mieszając i rozprowadzić sos do uzyskania gładkiej konsystencji, bez żadnych grudek. Doprawić solą, pieprzem, gałką i podgrzewać jeszcze 1 do 2 min ciągle mieszając, by sos się nie przypalił. Odstawić garnek z ognia
- zetrzeć parmezan
- naczynie do zapiekania wysmarować masłem
- będziemy układać 4 warstwy, zatem wszystko dzielić sobie na 4 części i brać 1/4 ilości na daną warstwę
- w naczyniu układać warstwy: płaty makaronu, beszamel, sos mięsny, parmezan, ponownie płaty makaronu, beszamel, sos mięsny, parmezan, po raz trzeci płaty makaronu, beszamel, sos mięsny, parmezan, i czwarta warstwa: płaty makaronu, następnie wymieszane razem reszta beszamelu i reszta sosu mięsnego i na koniec parmezan
- zapiekać w 180ºC przez 35-40 min
- po wyjęciu z piekarnika lekko ostudzić 5 do 10 min, następnie pokroić i podawać jeszcze gorącą lasagne




