Pizza Quattro Formaggi - przepis
na 1 okrągłą pizzę o średnicy 30 cm
Składniki
dodatki
- 65 g Mozzarelli
- 45 g Gorgonzoli
- 45 g Ricotty
- 25 g Parmezanu
ciasto i sos
- z przepisu na oryginalne włoskie ciasto na pizzę i sos
* Przepis na ciasto i sos jest na na 4 okrągłe pizze o średnicy 30 cm, a ilość dodatków podaję na 1 pizzę. Przygotuj większą ilość dodatków lub zobacz jakie inne rodzaje pizzy możesz przyrządzić zmieniając dodatki.
Wykonanie
- z przepisu na oryginalne włoskie ciasto na pizzę i sos przygotować ciasto, aż do etapu rozciągnięcia spodów oraz sos aż do zmiksowania blenderem. Polecam obszerny wpis nad przepisem z poradami i informacjami jak przygotować idealne ciasto na pizzę oraz sos
- mozzarellę porwać / pokroić na cienkie plasterki, gorgonzolę pokroić w niewielką kostkę, a parmezan zetrzeć na tarce o średnich oczkach
- spody posmarować sosem pomidorowym i nałożyć kleksy ricotty, następnie rozłożyć plasterki mozzarelli oraz posypać gorgonzolą i parmezanem
- piec w 250-260°C (lub w najwyższej dostępnej w piekarniku temperaturze) przez ok. 10 min, aż rant ciasta mocno się zarumieni
- pokroić i podawać natychmiast. Po pizzy można podać oliwę z oliwek extra virgin
