Pizza Margherita

Pizza Margherita

Najpopularniejsza, a zarazem najprostsza włoska pizza z sosem pomidorowym, mozzarellą i bazylią, podawana z oliwą z oliwek extra virgin.

Bardzo ciekawa jest historia pizzy Margherita.

Mianowicie nazwa ta została nadana na cześć królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej, która w 1889 roku odwiedziła wraz z mężem, królem Humbertem I Neapol. Postanowiła spróbować neapolitańskiej pizzy i do tego zadania został wybrany tamtejszy właściciel tawerny i słynny pizzaiolo Raffaele Esposito. Przygotował on dla królowej trzy różne pizze, przy czym zrezygnował z dodatku czosnku, uznając go za niewłaściwy podczas królewskiej uczty. Jedną z pizz przygotował z pomidorami, mozzarellą i bazylią, tak by dodatki wyrażały kolory włoskiej flagi: czerwień, biel i zieleń. Królowej Małgorzacie potrawa tak zasmakowała, że wysłała mu gratulacyjny list, dzięki któremu Esposito rozsławił swój lokal, a pizzę z pomidorami, mozzarellą i bazylią nazwał na cześć królowej właśnie Margherita, czyli Małgorzata.

W moim bazowym sosie do pizzy dodaję nieco oregano i odrobinę czosnku, natomiast jeśli chcemy ściśle trzymać się tradycyjnej wersji, to można pominąć te składniki w sosie do Margherity.

Pizza Margherita

na 1 okrągłą pizzę o średnicy 30 cm

Składniki

dodatki

  • ok. 65 g mozzarelli (1/2 kulki)
  • ok. 15 listków świeżej bazyli

ciasto i sos

do podania

  • oliwa z oliwek extra virgin

* Przepis na ciasto i sos jest na na 4 okrągłe pizze o średnicy 30 cm, a ilość dodatków podaję na 1 pizzę. Przygotuj większą ilość dodatków lub zobacz jakie inne rodzaje pizzy możesz przyrządzić zmieniając dodatki.

Wykonanie

  • z przepisu na oryginalne włoskie ciasto na pizzę i sos przygotować ciasto, aż do etapu rozciągnięcia spodów oraz sos aż do zmiksowania blenderem. Polecam obszerny wpis nad przepisem z poradami i informacjami jak przygotować idealne ciasto na pizzę oraz sos
  • mozzarellę porwać / pokroić na cienkie plasterki
  • spody posmarować sosem pomidorowym i rozłożyć plasterki mozzarelli
  • piec w 250-260°C (lub w najwyższej dostępnej w piekarniku temperaturze) przez ok. 10 min, aż rant ciasta mocno się zarumieni
  • rozrzucić na pizzy listki bazylii
  • pokroić i podawać natychmiast. Do pizzy podawać oliwę z oliwek extra virgin
Pizza Margherita

Przepis własny na podstawie tradycyjnych przepisów na włoską pizzę Margherita. Historia pizzy Margherita za Wikipedia.org

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)