Pizza Margherita - przepis
na 1 okrągłą pizzę o średnicy 30 cm
Składniki
dodatki
- ok. 65 g mozzarelli (1/2 kulki)
- ok. 15 listków świeżej bazyli
ciasto i sos
- z przepisu na oryginalne włoskie ciasto na pizzę i sos
do podania
- oliwa z oliwek extra virgin
* Przepis na ciasto i sos jest na na 4 okrągłe pizze o średnicy 30 cm, a ilość dodatków podaję na 1 pizzę. Przygotuj większą ilość dodatków lub zobacz jakie inne rodzaje pizzy możesz przyrządzić zmieniając dodatki.
Wykonanie
- z przepisu na oryginalne włoskie ciasto na pizzę i sos przygotować ciasto, aż do etapu rozciągnięcia spodów oraz sos aż do zmiksowania blenderem. Polecam obszerny wpis nad przepisem z poradami i informacjami jak przygotować idealne ciasto na pizzę oraz sos
- mozzarellę porwać / pokroić na cienkie plasterki
- spody posmarować sosem pomidorowym i rozłożyć plasterki mozzarelli
- piec w 250-260°C (lub w najwyższej dostępnej w piekarniku temperaturze) przez ok. 10 min, aż rant ciasta mocno się zarumieni
- rozrzucić na pizzy listki bazylii
- pokroić i podawać natychmiast. Do pizzy podawać oliwę z oliwek extra virgin
