Pizza Carbonara - przepis
na 1 okrągłą pizzę o średnicy 30 cm
Składniki
dodatki
- ok. 65 g mozzarelli (1/2 małej kulki)
- 20 g wędzonego boczku, tj. ok. 3 plastry
- 25 g pecorino
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki pieprzu
ciasto i sos
- z przepisu na oryginalne włoskie ciasto na pizzę i sos (w sosie pominąć oregano)
* Przepis na ciasto i sos jest na na 4 okrągłe pizze o średnicy 30 cm, a ilość dodatków podaję na 1 pizzę. Przygotuj większą ilość dodatków lub zobacz jakie inne rodzaje pizzy możesz przyrządzić zmieniając dodatki.
Wykonanie
- z przepisu na oryginalne włoskie ciasto na pizzę i sos przygotować ciasto, aż do etapu rozciągnięcia spodów oraz sos aż do zmiksowania blenderem. W sosie pominąć oregano. Polecam obszerny wpis nad przepisem z poradami i informacjami jak przygotować idealne ciasto na pizzę oraz sos
- mozzarellę porwać / pokroić na cienkie plasterki, boczek pokroić na nie za duże i dość cienkie kwadratowe plasterki, a pecorino zetrzeć na tarce
- spody posmarować sosem pomidorowym i rozłożyć plasterki mozzarelli. Następnie rozsypać równomiernie pecorino. Na końcu rozłożyć kwadraty boczku
- jajko rozbić do szklanki, ale ostrożnie, tak by nie pękło żółtko
- piec w 250-260°C (lub w najwyższej dostępnej w piekarniku temperaturze), w sumie przez ok. 10 min, jednak na ok. 2,5 min. przed końcem wysunąć pizzę z pieca i wylać na środek jajko, tak by żółtko pozostało w całości. Jajko nie musi się rozlać na całej pizzy – wystarczy, że będzie na środku. Piec dalej, aż rant ciasta mocno się zarumieni. Jednak trzeba pilnować, by jajko nie spędziło w piecu dłużej niż ok. 2,5 minuty, bo oprócz białka, zetnie nam się też żółtko, a tego nie chcemy
- po wyjęciu z pieca posypać pieprzem, pokroić i podawać natychmiast

