Pierogi z jagodami - przepis
około 40 do 45 pierogów
Składniki
ciasto
- 350 g maki
- 170 ml wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
nadzienie
- 450 g jagód
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
do podania
- śmietana
- cukier
Wykonanie
- mąkę zalać gorącą wodą i odstawić na chwilę
- dodać pozostałe składniki i długo wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne i będzie się odklejać od palców
- ciasto podzielić na 3 części. Pracując z jedną częścią, pozostałe przykryć ściereczką by nie obsychały
- jagody umyć, dokładnie osuszyć. Dodać do nich cukier oraz mąkę i wymieszać. Jeśli w naczyniu wydzieli się trochę soku – gdy będziemy nakładać nadzienie do pierogów, starać się je odsączać z soku, tak by zostawał na dnie
- ciasto wałkować cienko, na ok 2 mm, podsypując niewielka ilością mąki
- wykrawać koła średnicy 9 cm, na środku kłaść łyżeczkę nadzienia i szczelnie, dokładnie zaklejać. Nadzienia ma być tyle by pieróg był pełny, ale ładnie się zamknął, a ciasto na brzegach się nie ubrudziło farszem (wtedy pierogi źle się skleją). Do wycinania i sklejania można użyć pierogownicy – ja zawsze jej używam i polecam. Jeśli natomiast lepimy ręcznie, to po sklejeniu można przycisnąć brzegi widelcem – utrwali to brzeg
- pierogi wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować ok. 2 min od wypłynięcia
- najlepiej podawać z cukrem i śmietaną



