Pieczona młoda marchewka - przepis
na porcje dla 2 osób
Składniki
- 1 pęczek młodych marchewek z nacią
- 1 łyżeczka oliwy rafinowanej
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sos
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
Wykonanie
- marchewkom odciąć nać, zostawiając kilka centymetrów na ozdobę
- następnie dobrze je wyszorować, a jeśli mają nieco grubsza skórkę, to ostrożnie i jak najcieniej obrać
- malutkie marchewki zostawić w całości, średnie przeciąć wzdłuż na pół, a największe wzdłuż na cztery części. Starać się by wszystkie miały podobny wymiar i grubość, aby równomiernie się upiekły
- marchewki natrzeć oliwą i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- posypać solą, pieprzem oraz listkami tymianku
- rozpuścić łyżeczkę masła i dodać do niej miód oraz szczyptę soli – sosu użyjemy dopiero pod koniec pieczenia
- marchewki wstawić do piekarnika i piec w 190°C przez ok. 20 minut – aż marchewka nieco zmięknie, ale będzie jędrna. Czas zależy od grubości marchewek, ale nie warto wydłużać go bardziej niż 25 minut
- 2 minuty przed końcem pieczenia polać marchewkę maślano-miodowym sosem i wstawić z powrotem do piekarnika
- podawać od razu, na gorąco

