Pieczona młoda marchewka

Pieczona młoda marchewka

Świetny sposób na młodą marchewkę. Tymianek oraz maślano-miodowy sos dodają jej wyrazu.

Po upieczeniu marchewka staje się słodka, a do tego pięknie się prezentuje.

Jeśli marchewka jest bardzo młoda i ma delikatną skórkę, to nie trzeba jej nawet obierać – wystarczy dobrze wyszorować w wodzie.

Pieczona młoda marchewka

na porcje dla 2 osób

Składniki

  • 1 pęczek młodych marchewek z nacią
  • 1 łyżeczka oliwy rafinowanej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

sos

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli

Wykonanie

  • marchewkom odciąć nać, zostawiając kilka centymetrów na ozdobę
  • następnie dobrze je wyszorować, a jeśli mają nieco grubsza skórkę, to ostrożnie i jak najcieniej obrać
  • malutkie marchewki zostawić w całości, średnie przeciąć wzdłuż na pół, a największe wzdłuż na cztery części. Starać się by wszystkie miały podobny wymiar i grubość, aby równomiernie się upiekły
  • marchewki natrzeć oliwą i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • posypać solą, pieprzem oraz listkami tymianku
  • rozpuścić łyżeczkę masła i dodać do niej miód oraz szczyptę soli – sosu użyjemy dopiero pod koniec pieczenia
  • marchewki wstawić do piekarnika i piec w 190°C przez ok. 20 minut – aż marchewka nieco zmięknie, ale będzie jędrna. Czas zależy od grubości marchewek, ale nie warto wydłużać go bardziej niż 25 minut
  • 2 minuty przed końcem pieczenia polać marchewkę maślano-miodowym sosem i wstawić z powrotem do piekarnika
  • podawać od razu, na gorąco
Pieczona młoda marchewka
Pieczona młoda marchewka

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)