Naleśniki z serem twarogowym - przepis
na 6 sztuk
Składniki
ciasto naleśnikowe
- 100 g mąki
- 240 ml mleka
- 2 jajka
- 3/4 łyżki roztopionego masła klarowanego lub oleju
- 1/3 łyżeczki soli
do posmarowania patelni
- niewielka ilość roztopionego masła klarowanego lub oleju
nadzienie
- 450 g sera twarogowego półtłustego lub tłustego
- 4 do 5 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki pasty/ekstraktu waniliowego lub ziarnka z 1/3 laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 płaskie łyżki śmietany 18%
- 1 żółtko (opcjonalnie)
do podania
- cukier puder
- kilka łyżek śmietany lub jogurtu
Wykonanie
- składniki ciasta naleśnikowego wymieszać mikserem i odstawić na 10 min. Ciasto będzie dość rzadkie, ale to jest w porządku
- patelnie nasmarować masłem klarowanym lub olejem za pomocą papierka – taka ilość tłuszczu wystarczy. Można zostawić papierem i pomiedzy smażeniem naleśników jeszcze ze dwa razy przesmarować na szybko patelnie
- rozgrzać patelnie, a następnie wylewać niewielką porcję ciasta (podana w przepisie ilość jest dokładnie na 6 sztuk naleśników) i bardzo szybko rozprowadzać na powierzchni całej patelni. Następnie smażyć najpierw z jednej strony, aż będzie złotobrązowa, a brzegi chrupiące, a następnie z drugiej, również do złotobrązowego koloru
- ser umieścić w misce i rozgnieść dokładnie widelcem. Dodać do niego cukier, wanilię, śmietanę oraz żółtko (opcjonalnie – więcej w opisie przepisu wyżej). Wszystko dokładnie wymieszać. Możecie do tego użyć miksera – składniki szybciej się połączą, ale oczywiście wystarczy mieszanie łyżka lub widelcem
- na każdy naleśnik nakładać porcję sera (podzielić go równo pomiędzy 6 naleśników) i rozsmarowywać po całej powierzchni. Naleśnik złożyć na pół i jeszcze raz na pół
Podanie na zimno
- przełożone naleśniki posypać cukrem pudrem i podawać od razu. Można dodatkowo podać do niech gęstą śmietanę, a także posypać odrobiną cynamonu lub podać ulubiony dżem lub konfiturę
- tak podane naleśniki będą letnie lub jeśli ser był prosto z lodówki, to wręcz zimne – tak smakują doskonale i są świetnym deserem
Podanie po podsmażeniu
- jeśli chcemy podać naleśniki na ciepło lub po prostu chcemy by ich brzegi były bardziej chrupiące, a danie miało wspaniały maślany posmak, to możemy je podsmażyć
- na gorącej patelni rozpuszczamy minimum łyżkę masła i kładziemy przełożone naleśniki. Podsmażamy aż się lekko przyrumienią, odwracamy na drugą stronę i znów podsmażamy do przyrumienienia
- podajemy posypane cukrem pudrem. Dodatkowo można podać gęstą śmietanę, a także posypać odrobiną cynamonu lub podać ulubiony dżem lub konfiturę



