Muffiny z gruszką i białą czekoladą - przepis
12 muffinek ze standardowej formy na muffinki
Składniki
- 240 g mąki pszennej
- 1 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 170 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 jajka
- 130 ml kwaśnej śmietany 18%
- 110 ml oleju
- 1 łyżka miodu
- 150 g gruszki (waga po obraniu i wydrążeniu gniazda, tj. 1 gruszka)
- 100 g czekolady białej
do posypania przed pieczeniem
- ok. 6 łyżeczek brązowego cukru
Wykonanie
- osobno wymieszać ze sobą składniki suche, a osobno mokre
- gruszkę obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w niewielką kostkę ok. 1 cm. Czekoladę pokroić w kostkę ok. 0,5 cm.
- połączyć składniki sypkie z mokrymi, mieszając je z grubsza łyżką. Na końcu dodać gruszkę i czekoladę
- papilotki umieścić w formie na muffinki. Ciasto nakładać do papilotek – nie do pełna, ale prawie. Z wierzchu posypać brązowym cukrem – ok. pół łyżeczki na muffinkę
- piec w 200ºC przez 20-25 min. lub do suchego patyczka
- po upieczeniu odczekać kilka minut, a następnie wyjąć babeczki w papilotkach z formy i ułożyć na kratce do ostygnięcia

