Muffiny z gruszką i białą czekoladą

Muffiny z gruszką i białą czekoladą

Wilgotne, treściwe muffinki, pełne kawałków gruszek i białej czekolady. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu – już po ok. pół godzinie będzie się cieszyć słodkim, domowym muffinkiem :) Idealny poczęstunek dla niespodziewanych gości.

Muffiny z gruszką i białą czekoladą

12 muffinek ze standardowej formy na muffinki

Składniki

  • 240 g mąki pszennej
  • 1 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
  • 130 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 110 ml oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 150 g gruszki (waga po obraniu i wydrążeniu gniazda, tj. 1 gruszka)
  • 100 g czekolady białej

do posypania przed pieczeniem

  • ok. 6 łyżeczek brązowego cukru

Wykonanie

  • osobno wymieszać ze sobą składniki suche, a osobno mokre
  • gruszkę obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w niewielką kostkę ok. 1 cm. Czekoladę pokroić w kostkę ok. 0,5 cm.
  • połączyć składniki sypkie z mokrymi, mieszając je z grubsza łyżką. Na końcu dodać gruszkę i czekoladę
  • papilotki umieścić w formie na muffinki. Ciasto nakładać do papilotek – nie do pełna, ale prawie. Z wierzchu posypać brązowym cukrem – ok. pół łyżeczki na muffinkę
  • piec w 200ºC przez 20-25 min. lub do suchego patyczka
  • po upieczeniu odczekać kilka minut, a następnie wyjąć babeczki w papilotkach z formy i ułożyć na kratce do ostygnięcia
Muffiny z gruszką i białą czekoladą
Muffiny z gruszką i białą czekoladą

Przepis własny, inspirowany przepisem na muffiny gruszkowo-imbirowe z bloga Moje wypieki.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)