Muffiny korzenne z jabłkami

Muffiny korzenne z jabłkami

Prawdziwe jesienno-zimowe muffinki: z jabłkami i orzechami, o korzennym, piernikowym aromacie. Wnętrze jest miękkie, ze sporymi kawałkami jabłek, a cukrowo-orzechowa posypka bardzo chrupiącą.

Polecam na jesienne, deszczowe dni :)

Muffiny korzenne z jabłkami

12 muffinek ze standardowej formy na muffinki

Składniki

  • 225 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl. szklanki mleka
  • 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
  • 40 g masła
  • 1 jajko
  • 160 g jabłka (waga po obraniu i wydrążeniu gniazda, tj. 1 duże jabłko)

do posypania przed pieczeniem

  • 15 g orzechów włoskich (tj. garść)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego lub brązowego

Wykonanie

  • wszystkie składniki mokre powinny być w temperaturze pokojowej
  • przygotować posypkę: orzechy włoskie drobno posiekać i wymieszać z brązowym cukrem
  • osobno wymieszać ze sobą składniki suche, a osobno mokre
  • jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w niewielką kostkę ok. 1 cm.
  • połączyć składniki sypkie z mokrymi, mieszając je z grubsza łyżką. Na końcu dodać jabłko
  • papilotki umieścić w formie na muffinki. Ciasto nałożyć papilotek – nie do pełna, ale prawie. Z wierzchu posypać posypką – ok. 1 łyżeczkę na muffinkę
  • piec w 200ºC przez ok. 25 min. lub do suchego patyczka
  • po upieczeniu odczekać kilka minut, a następnie wyjąć babeczki w papilotkach z formy i ułożyć na kratce do ostygnięcia
Muffiny korzenne z jabłkami

Przepis, po modyfikacjach, z bloga Moje wypieki.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)