Muffiny korzenne z jabłkami - przepis
12 muffinek ze standardowej formy na muffinki
Składniki
- 225 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/2 szkl. szklanki mleka
- 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
- 40 g masła
- 1 jajko
- 160 g jabłka (waga po obraniu i wydrążeniu gniazda, tj. 1 duże jabłko)
do posypania przed pieczeniem
- 15 g orzechów włoskich (tj. garść)
- 3 łyżki cukru trzcinowego lub brązowego
Wykonanie
- wszystkie składniki mokre powinny być w temperaturze pokojowej
- przygotować posypkę: orzechy włoskie drobno posiekać i wymieszać z brązowym cukrem
- osobno wymieszać ze sobą składniki suche, a osobno mokre
- jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w niewielką kostkę ok. 1 cm.
- połączyć składniki sypkie z mokrymi, mieszając je z grubsza łyżką. Na końcu dodać jabłko
- papilotki umieścić w formie na muffinki. Ciasto nałożyć papilotek – nie do pełna, ale prawie. Z wierzchu posypać posypką – ok. 1 łyżeczkę na muffinkę
- piec w 200ºC przez ok. 25 min. lub do suchego patyczka
- po upieczeniu odczekać kilka minut, a następnie wyjąć babeczki w papilotkach z formy i ułożyć na kratce do ostygnięcia
