Mini tosty z camembert na słodko - przepis
12 małych tostów w 3 rodzajach
Składniki
- 3 kromki pieczywa tostowego pszennego
- 1/2 łyżeczki masła
- ok. 90 g sera camembert
tosty z orzechami
- ok. 15 orzechów laskowych, obranych i uprażonych
- 1 łyżka miodu
tosty z żurawiną
- 4 łyżeczki konfitury żurawiny
- 1 łyżka migdałów w płatkach
tosty z konfiturą daktylową
- 3 do 4 suszone daktyle
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka miodu
- 1/3 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
- wcześniej obrane i uprażone orzechy laskowe posiekać dość grubo, a następnie dodać do nich miód i wymieszać, by dobrze się oblepiły
- na patelni podprażyć na złoto płatki migdałów
- daktyle pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnuszka. Dodać wodę oraz miód i podsmażać, aż daktyle zmiękną, a konfiturą stanie się bardziej jednolita i gęsta, tj. przez kilka minut. Doprawić cynamonem, wymieszać i zostawić do ostudzenia
- z tostów odkrawamy skórkę, a następne każdy tost kroimy na 4 równe kwadraty
- rozpuszczamy masło i za pomocą pędzelka smarujemy każdy mini tost z obu stron masłem – bardzo małą ilością – wystarczy tylko „maznąć” tosty
- tosty opiekamy w piekarniku z funkcją grilla, aż będą złote i chrupiące. Musimy bardzo uważać, gdyż trwa to krótko i łatwo spalić tosty
- pokroić ser w grubsze plasterki, a następnie kwadraty, tak by uzyskać 12 kwadratów o wymiarach naszych mini tostów
- ser rozłożyć na na opieczonych i przestudzonych tostach
- następnie na serze rozłożyć orzechy i konfitury tak, jak są rozpisane na liście składników lub jak widać na zdjęciach: na 4 tostach dać orzechy z miodem, na 4 konfiturę żurawinową, a następnie posypać płatkami migdałów, a na ostatnich 4 dać konfiturę z daktyli
- przechowywać w lodówce do momentu podania

