Kruche rogaliki budyniowe - przepis
na dwie blachy rogalików
Składniki
- 220 g mąki pszennej
- 110 g miękkiego masła
- 95 g cukru
- 5 g cukru waniliowego
- 40 g budyniu waniliowego bez cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
do obtoczenia
- ok. 2 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Wykonanie
- wszystkie składniki na ciasto (w tym budyń w postaci proszku) wymieszać, zagnieść, uformować dwie kule, zawinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez 15 min
- najpierw przygotować pierwszą blachę rogalików, a gdy się będą piekły, przygotować drugą blachę – tak by niepotrzebnie nie trzymać ciasta poza lodówką
- rozwałkować na grubość 1,5 cm, pociąć na paski szerokości również 1,5 cm i podzielić na ok. 6 cm kawałki. Każdy kawałek formować w rogalik: zrobić z niego walec, zagiąć, końce uformować w czubki, a środek zostawić grubszy
- gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- piec w 180ºC przez ok. 15 minut, aż się przyrumienią
- rogaliki lekko przestudzić
- cukier wymieszać z cukrem waniliowym. Można użyć samego drobnego cukru, ale gdy dodamy też cukier z ziarnkami wanilii, będą one ładnie wyglądać na gotowych rogalikach i jeszcze bardziej podkreślą smak
- jeszcze ciepłe rogaliki obtoczyć w cukrze