Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Kruche rogaliki budyniowe

Waniliowo-budyniowe kruche rogaliki. Szybko i łatwo się je robi i naprawdę trudno coś zepsuć – zawsze wychodzą :) Trzymane w puszce długo zachowują świeżość i ładny wygląd. Ciasteczka idealne.

Kruche rogaliki budyniowe - przepis

na dwie blachy rogalików

Składniki

  • 220 g mąki pszennej
  • 110 g miękkiego masła
  • 95 g cukru
  • 5 g cukru waniliowego
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka

do obtoczenia

Wykonanie

  • wszystkie składniki na ciasto (w tym budyń w postaci proszku) wymieszać, zagnieść, uformować dwie kule, zawinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez 15 min
  • najpierw przygotować pierwszą blachę rogalików, a gdy się będą piekły, przygotować drugą blachę – tak by niepotrzebnie nie trzymać ciasta poza lodówką
  • rozwałkować na grubość 1,5 cm, pociąć na paski szerokości również 1,5 cm i podzielić na ok. 6 cm kawałki. Każdy kawałek formować w rogalik: zrobić z niego walec, zagiąć, końce uformować w czubki, a środek zostawić grubszy
  • gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • piec w 180ºC przez ok. 15 minut, aż się przyrumienią
  • rogaliki lekko przestudzić
  • cukier wymieszać z cukrem waniliowym. Można użyć samego drobnego cukru, ale gdy dodamy też cukier z ziarnkami wanilii, będą one ładnie wyglądać na gotowych rogalikach i jeszcze bardziej podkreślą smak
  • jeszcze ciepłe rogaliki obtoczyć w cukrze

Przepis, po modyfikacjach, z blogu Moje wypieki

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)