Kruche babeczki z makiem - przepis
na 12 babeczek pieczonych w standardowej formie na muffinki
Składniki
260 g mąki
150 g masła, zimnego
50 g cukru pudru
1 żółtko
3/4 łyżki śmietany
Masa makowa
200 g mielonego maku
ok. 110 ml mleka
100 g cukru
1 łyżka miodu
40 g rodzynek
25 g orzechów włoskich
1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 do 3 krople olejku migdałowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżki miękkiego masła
1 białko
Do wysmarowania formy
trochę masła
Do dekoracji
cukier puder
Wykonanie
- oddzielić białko i żółtko
- wymieszać mąkę, cukier puder i masło, a po chwili dodać żółtko i śmietanę. Szybko zagnieść by masa się nie nagrzała, ponieważ to kruche ciasto. Można do tego użyć miksera na średnich obrotach – ładnie i szybko łączy składniki
- z ciasta zrobić kulę, owinąć ją folią i wstawić do lodówki na ok. 30 minut
- mleko podgrzać i rozpuścić w nim cukry i miód, a następnie dodać mak i pogotować 10 min, mieszając by mak się nie przypalił. Możliwe, że ze będzie trzeba dolać trochę więcej niż 100 ml mleka – to zależy od maku. Natomiast nie zmienia to faktu, że masa makowa ma być dość gęsta i zwarta. Pamiętajmy, że dodamy do niej jeszcze białko, które lekko ją rozrzedzi
- dodać pozostałe składniki masy makowej, z wyjątkiem białka i odstawić masę, aż do wystygnięcia
- wziąć część ciasta, rozwałkować na grubość ok. 4 do 5 mm grubości i wyciąć z niego 12 niewielkich gwiazdek. Warto to zrobić na deseczce, następnie zdjąć nadmiar ciasta, a same gwiazdki bez ruszania ich, od razu umieścić z powrotem w lodówce do schłodzenia – wtedy nie stracą formy i łatwiej je układać
- otwory w formie na muffinki wysmarować masłem. Najłatwiej zrobić to za pomocą pędzelka
- całe pozostałe ciasto podzielić na 12 części i wylepić nimi formę na muffinki, aż do wysokości krawędzi otworów. Ciasto powinno mieć wszędzie taką samą grubość. Formę wylepioną ciastem również umieścić w lodówce do schłodzenia – wystarczy na ok. 20 minut, ale można dłużej. Dobrze schłodzone ciasto (zarówno w foremkach, jak i gwiazdki) lepiej zachowa kształt podczas pieczenia
- białko ubić na sztywno, dodać je do do chłodnej masy makowej i delikatnie wymieszać
- każdą babeczkę z ciasta napełniać masą makową, aż do równomiernego rozdzielenia całej masy. Na wierzchu kłaść 1 gwiazdkę
- babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC i piec przez ok. 25 do 35 minut. Najlepiej piec do momentu, do którego pozwala zrumienienie rantu babeczek – nie chcemy go spalić, ale jednocześnie dobrze jest długo piec babeczki, by mieć pewność, że spód jest dobrze wypieczony – powinien być co najmniej złoty i rumiany. Radzę przetrzymać je dłużej, niż niedopiec – kruche ciasto musi być dobrze wypieczone
- babeczki przestudzić kilka minut w formie, a następnie wyjąć na kratkę i zostawić do wystudzenia
- przed podaniem posypać cukrem pudrem

