Krem z marchewki z gorgonzolą

Krem z marchewki z gorgonzolą

Wyrazista, wegetariańska zupa krem z marchwi, z serem gorgonzola i nutką słodyczy. Posypana orzechami włoskimi smakuje wspaniale :)

Wykonanie jest bardzo szybkie, bo całość zajmuje ok. 25 minut. Nie potrzebujecie też bulionu – zupę robimy na wodzie, bo jest na tyle wyrazista, że smak się obroni :) Polecam!

Krem z marchewki z gorgonzolą

4 do 5 porcji

Składniki

  • 650 g marchewek (waga przed obraniem)
  • 1/5 korzenia średniego selera
  • 1/2 korzenia średniej pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 15 g (1 łyżka) masła
  • 800 ml wody
  • 70 g gorgonzoli dolce
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

do posypania

  • duża garść orzechów włoskich

Wykonanie

  • marchewki, pietruszkę i seler obrać i pokroić: seler w kostkę, a marchew i pietruszkę na talarki. Dokładność nie jest ważna, bo zupę i tak zblendujemy
  • cebulę obrać i posiekać
  • w sporym garnku rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę i podsmażać aż się zeszkli. Następnie dodać marchew, pietruszkę oraz seler i podsmażać jeszcze  2 do 3 min.
  • warzywa zalać wrząca wodą i gotować przez 20 min
  • następnie zupę doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem i zmiksować na gładki krem. Jeśli jest za gęsta można dolać wody. Dodać sok z cytryny, miód oraz gorgonzolę i ponownie zmiksować do połączenia składników
  • orzechy włoskie z grubsza pokroić
  • zupę rozlać i każdą porcję posypać 1 łyżeczką orzechów. Dodatkowo można ozdobić świeżymi listkami tymianku
Krem z marchewki z gorgonzolą

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)