Krem z brokułów - przepis
na porcje dla 2 do 3 osób
Składniki
- 1 brokuł ok. 500 g
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- kilka kropli soku z cytryny
- 10 g parmezanu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli
do podania
- 2 do 3 kopiastych łyżeczek kwaśnej śmietany 18% lub gęstego jogurtu
- 2 do 3 łyżek ziaren słonecznika
Wykonanie
- brokuł opłukać, a następnie oddzielić różyczki, odrzucając tylko główną, grubą i twardą łodygę
- w szerokim garnku zagotować minimalną ilość wody – mniej więcej na wysokość 5 cm
- do wody dodać pół łyżeczki soli, cukru i kilka kropki soku z cytryny
- do wrzątku wrzucić brokuły łodyżkami do dołu, a kwiatkami do góry. Teraz można uzupełnić wrzątek, tak by różyczki były przykryte tylko do połowy i gotować pod przykryciem (ale z lekko uchyloną pokrywką)
- gotować przez 4 do 6 min, zależnie od wielkości różyczek
- następnie odlać wodę (ale nie wylewać), tak by zostało jej do 1/3 wysokości brokułów
- zetrzeć parmezan na tarce
- zmiksować brokuły na gładki, gęsty krem. Gdyby krem był zbyt gęsty, można dodać nieco odlanej wcześniej wody, ale pamiętajmy, że zupa ma być gęstym kremem
- pod koniec miksowania dodać parmezan, gałkę, pieprz i sól
- każdą porcję zupy ozdobić kleksem kwaśnej śmietany lub w lżejszej wersji kleksem gęstego jogurtu, a następnie posypać 1 łyżką ziaren słonecznika
- zamiast ziaren słonecznika, do zupy można podać grzanki z bagietki
