Koktajl morelowo-porzeczkowy

Koktajl morelowo-porzeczkowy

Prosty i pyszny koktajl jogurtowy z moreli i czerwonych porzeczek – to jeden z lepszych owocowych duetów na lato!

Ja dosładzałam miodem, ale możecie użyć cukru lub przeciwnie jakiegoś zdrowszego zamiennika. Smak koktajlu świetnie podkreśla wanilia – najprościej użyć domowego cukru z prawdziwą wanilią.

Koktajl morelowo-porzeczkowy

2 porcje

Składniki

  • 3 morele
  • 100 g czerwonych porzeczek (po odszypułkowaniu)
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

Wykonanie

  • owoce umyć. Z moreli wyjąć pestki, a porzeczki odszypułkować
  • do blendera wrzucić morele, jogurt, miód i cukier. Zmiksować
  • dodać porzeczki i zmiksować jeszcze chwilę na najniższych obrotach (nie chcemy by pestki porzeczek się rozpadły, bo są gorzkawe)
  • podawać od razu lub schłodzić w lodówce. Ale lepiej jest po prostu użyć już schłodzonych jogurtu, moreli i porzeczek prosto z lodówki
Koktajl morelowo-porzeczkowy

Przepis własny.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)