Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Przepis na tradycyjne knedle ziemniaczane ze śliwkami. Najlepiej smakują polane masłem i posypane cukrem. Można do nich podać również kwaśną śmietanę.

Ważne by do knedli wybrać jak najmniejsze śliwki – wtedy wyjdą nam zgrabne kule. Jeśli natomiast mamy tylko duże owoce, to proponuję przekroić śliwki na pół.

Smakują równie dobrze następnego dnia, odgrzane na maśle.

Knedle ze śliwkami

na porcje dla 3 do 4 osób

Składniki

ciasto

  • 900 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 250 g maki pszennej
  • 50 g maki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka

nadzienie

  • 15 małych śliwek węgierek
  • cukier
  • cynamon

do podania

  • roztopione masło
  • kwaśna śmietana
  • cukier

Wykonanie

  • ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, a następnie przecisnąć przez praskę i nieco przestudzić
  • każdą śliwkę naciąć do połowy, tak aby nie rozpadła się na pół, następnie wyjąć pestkę i do środka nasypać ok 1/2 łyżeczki cukru i trochę cynamonu
  • zagnieść ziemniaki z mąką, jajkami i solą
  • odrywać kawałki ciasta i lekko spłaszczać je w dłoni, na środku kłaść zamknięta śliwkę, zamknąć ciasto wokół niej i chwilę toczyć aby powstała kula
  • knedle wrzucać na osolony wrzątek i gotować 4 min od wypłynięcia (w sumie ok 10 min)
  • przecedzić, podawać polane rozpuszczonym masłem i posypane cukrem. Można też podać z kleksem kwaśnej śmietany
Śliwki na knedle

Przepis własny na podstawie tradycyjnego przepisu na knedle ziemniaczane

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)