Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Knedle ze śliwkami

Przepis na tradycyjne knedle ziemniaczane ze śliwkami. Najlepiej smakują polane masłem i posypane cukrem. Można do nich podać również kwaśną śmietanę.

Ważne by do knedli wybrać jak najmniejsze śliwki – wtedy wyjdą nam zgrabne kule. Jeśli natomiast mamy tylko duże owoce, to proponuję przekroić śliwki na pół.

Smakują równie dobrze następnego dnia, odgrzane na maśle.

Knedle ze śliwkami - przepis

na porcje dla 3 do 4 osób

Składniki

ciasto

  • 900 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 250 g maki pszennej
  • 50 g maki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka

nadzienie

  • 15 małych śliwek węgierek
  • cukier
  • cynamon

do podania

  • roztopione masło
  • kwaśna śmietana
  • cukier

Wykonanie

  • ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, a następnie przecisnąć przez praskę i nieco przestudzić
  • każdą śliwkę naciąć do połowy, tak aby nie rozpadła się na pół, następnie wyjąć pestkę i do środka nasypać ok 1/2 łyżeczki cukru i trochę cynamonu
  • zagnieść ziemniaki z mąką, jajkami i solą
  • odrywać kawałki ciasta i lekko spłaszczać je w dłoni, na środku kłaść zamknięta śliwkę, zamknąć ciasto wokół niej i chwilę toczyć aby powstała kula
  • knedle wrzucać na osolony wrzątek i gotować 4 min od wypłynięcia (w sumie ok 10 min)
  • przecedzić, podawać polane rozpuszczonym masłem i posypane cukrem. Można też podać z kleksem kwaśnej śmietany

Przepis własny na podstawie tradycyjnego przepisu na knedle ziemniaczane

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)