Knedle ze śliwkami - przepis
na porcje dla 3 do 4 osób
Składniki
ciasto
- 900 g ziemniaków (waga po obraniu)
- 250 g maki pszennej
- 50 g maki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
nadzienie
- 15 małych śliwek węgierek
- cukier
- cynamon
do podania
- roztopione masło
- kwaśna śmietana
- cukier
Wykonanie
- ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, a następnie przecisnąć przez praskę i nieco przestudzić
- każdą śliwkę naciąć do połowy, tak aby nie rozpadła się na pół, następnie wyjąć pestkę i do środka nasypać ok 1/2 łyżeczki cukru i trochę cynamonu
- zagnieść ziemniaki z mąką, jajkami i solą
- odrywać kawałki ciasta i lekko spłaszczać je w dłoni, na środku kłaść zamknięta śliwkę, zamknąć ciasto wokół niej i chwilę toczyć aby powstała kula
- knedle wrzucać na osolony wrzątek i gotować 4 min od wypłynięcia (w sumie ok 10 min)
- przecedzić, podawać polane rozpuszczonym masłem i posypane cukrem. Można też podać z kleksem kwaśnej śmietany


